Tvittrar bäst som tvittrar sist

Snabbt och beroendeframkallande – allt fler mikrobloggar

Foto: LOTTE FERNVALL
beroende? jag? Det talas om beroende och att publicera utan filter. Stina Nygårds har gett sig in i den ”oskyddade” tvittervärlden.
BOKRECENSIONER

Vad har Puff Daddy, Gudrun Schyman och Britney Spears gemensamt? Jo, de är alla aktiva tvittrare. Twitter – mikrobloggen där du skriver inlägg snabbare än en grisblink.

Att den så kallade ”statusraden” var det roligaste inslaget på kontaktforumet Facebook har skaparna av Twitter.com tagit fasta på. När du tvittrar – mikrobloggar – talar du om vad som händer precis just nu.

Politiker, journalister, skådisar och en hel del ”vanligt” folk är i tvitter-tagen. I Sverige hör Henrik Schyffert, Gry Forssell och Alex Schulman till de flitigaste kända tvittrarna. Just nu alltså. I morgon kan det vara helt andra namn.

Skvaller-tvittrande

Det talas om beroende, att publicera utan filter och så skvaller förstås. Som till exempel när journalisten Calle Schulman blixtsnabbt tvittrade om att han sett Sanna Bråding på krogen efter sin frigivning. Efter det fick hon inte fira i fred utan blev direkt uppringd av en journalist. Schulman kommenterade sedan det hela med ett ångerfullt inlägg på sin blogg: ”Herre­gud – det har väl inte jag med att göra. Varför skulle jag ifrågasätta det?”.

Provar i 24 timmar

För det går snabbt på Twitter. Jag vet, jag har provat. I 24 timmar. Ett dygn av självmedvetenhet, trålande ­efter kändisar och en hel del struntprat. Jag har fått reda på vad Annika Lantz ätit till middag innan hon svalt sista tuggan. Samt att vissa tvittrare är betydligt ­vassare än andra.

FAKTA

Kändisarna: Därför tvittrar vi

”Det finns inget filter, det gillar jag”

Sigge Eklund, författare och webb-entreprenör.

Adress: Twitter.com/sigge

– Jag är alltid intresserad av att motarbeta mitt eget kontrollbehov, att skriva mer spontant. Det blir en lek med elden. Jag tycker att jag inte riktigt varit mig själv i mina romaner, har redigerat bort det jag inte tycker om med mig själv. Jag gillar att det inte finns filter mellan mig och publiceringen. Det är farligt förstås. Och roligt. Dessutom är Twitter inte vilken webbsida som helst utan en antydan om ett nytt mikro-dialogbaserat internet.

”Ville testa, nu är jag beroende”

Annika Lantz, journalist och radiopratare.

Adress: Twitter.com/annika_lantz

– Det har jag inget enkelt svar på. Eller, svaret är rättare sagt att jag inte kan sluta. Jag började för att jag ville testa, vi gjorde ett inslag om det på radion och nu är jag beroende. Dels finns det något roligt i att spotta ur sig inlägg på 140 tecken, en utmaning i begränsningen. Sen är det roligt med kommentarer, i radion är det ju mest envägs-kommunikation. Jag läser alla kommentarer och ibland svarar jag. Det är roligt att vara del i en subkultur.

”Som att dra iväg ett sms”

Claudia Galli, skådespelare.

Adress: Twitter.com/ClaudiaGalli

– Man ska väl testa. Jag bloggar ju också och Twitter är mycket enklare, som att dra iväg ett sms. Jag vet inte om det är nyhetens behag, jag har inte hållit på så länge, kanske en månad. Det är ett roligt sätt att kommunicera med dem som väljer att följa en. Vilka de nu är, det har jag ingen aning om! De som på något sätt vill veta vad man håller på med. Så det är kul. Det är väl exhibitionisten i mig som talar, haha.

Vad är Twitter?

Blogg i miniformat, www.twitter.com, där användarna publicerar korta inlägg från mobilen eller datorn. Via en sökruta hittar du tvittrare – vänner som kändisar.

Att vara ”follower” är att följa en persons textflöde.

Det du skriver är synligt för alla som känner till din adress.

Inläggen får vara högst 140 tecken långa.

En rapportlista uppdaterar dig om vad dina vänner skriver om.

ARTIKELN HANDLAR OM