Årets rea bjuder på riktiga fynd

Ingalill Mosander har vaskat fram guldkornen bland boktravarna

BOKRECENSIONER

Årets stora bokfest närmar sig.

I dag börjar bokrean och där finns många fynd att göra.

Aftonbladets bokskribent Ingalill Mosander hjälper dig att hitta godbitarna.

Foto: Per Björn
Rea-favoriter Årets bokrea är här och visst finns det något för alla. Ingalill Mosander har plockat ut sina 25 favoriter. ”Stig Claessons bok är en dyrgrip att slåss om – för nu finns han inte längre”, säger Ingalill om boken ”Sekonderna lämnar ringen”.

För spänningssökare

Reginald Hill

Bländverk

Förr: 280 kr
Nu: 59 kr
Något så ovanligt som en kvick och underhållande deckare, kemiskt fri från sadistiska seriemördare och pedofiler. I en engelsk by har den lokale poliskonstapeln försvunnit. In på scenen för att lösa gåtan kommer den oemotståndlige Andrew Dalziel.

Jo Nesbø

Frälsaren

Förr: 289 kr
Nu: 89 kr
Den egensinnige, alkoholiserade, norske kriminalkommissarien Harry Hole har återfått sin tjänst efter en tid ute i kylan. En ung frälsningssoldat blir nedskjuten under en konsert och jakten på mördaren är andlöst spännande. Kanske hans bästa hittills.

Åsa Larsson

Svart stig

Förr: 299 kr
Nu: 79 kr
En man i bara kalsongerna försöker rädda sitt liv på isen i Torne träsk då han hittar en mördad kvinna. Åsa Larsson har ett språk som skiljer ut henne bland svenska kriminalförfattare. Utmejslade personporträtt, drastisk humor och fascinerande intrig.

Roslund & Hellström

Edward Finnigans upprättelse

Förr: 319 kr
Nu: 89 kr
En både gripande och gastkramande kriminalroman som ställer viktiga frågor om brott och straff. En ung amerikan slår ner en berusad, stökig man på en Finlandsbåt. Konsekvenserna blir förödande och man läser oavbrutet vidare med hjärtat i halsgropen.

För skrattlystna

Tahir Shah

Kalifens hus

Förr: 280 kr
Nu: 79 kr
Författarens sanslöst roliga skildring av sitt och familjens första år i ett renoveringsobjekt i Casablanca skulle kunna vara tagen ur ”Tusen och en natt” – bara mycket mer vildsint, galen, obegriplig och fantastisk.

Damon Rasti & Gloria Hedman

Tjuvlyssnat

Förr: 158 kr
Nu: 49 kr
Med 70 kronor var i kaptalinsats startade två juridikstudenter Tjuvlyssnat.se. På tio månader blev den Sveriges mest besökta blogg. Bokversionen hamnade högst upp på fackbokstoppen. Om ni läser den kommer ni att förstå varför.

För biografiälskare

Gerald Clarke

Capote

Förr: 156 kr
Nu: 54 kr
Berättelsen om denne märklige, begåvade, homosexuelle, karismatiske man och hans fantastiska livsöde innehåller så många dramatiska, osannolika ingredienser att man har svårt att tro att den är sann – åter har verkligheten överträffat dikten.

Margareta Strömstedt

Natten innan de hängde Ruth Ellis

Förr: 259 kr
Nu: 79 kr
Hyllad och prisbelönt, dessutom har den sålts som vore den en svensk deckare. Hon berättar om händelser i stt liv och lyckas förvandla det självbiografiska till skönlitteratur. Hon är personlig men inte privat, vilket är en bedrift.

Ljudböcker

Bob Dylan

Memoarer

Förr: 399 kr
Nu: 129 kr
Han skildrar New York på 1960-talet, sina första steg i musikbranchen, människorna på klubbarna, kärleksaffärerna - vem hade anat att denne surkart kunde skriva så förtrollande? Och Örjan Ramberg skrovliga stämma är perfekt i sammanhanget.

Håkan Nesser

Carambole

Förr: 389 kr
Nu: 119 kr
På en sekund kan livet förvandlas till en mardröm. En läkare kör ihjäl en pojke och smiter från olyckan. I sin kamp att dölja vad som hänt drar han sig inte för någonting. I serien om Van Veeteren är den här boken min favorit.

För historieintresserade

Tore Jansson

Romarinnor och romare

Förr: 289 kr
Nu: 89 kr
Får dokusåpor att likna söndagsskolor. De romerska kejsarna mördade sina konkurrenter och deras kvinnor hade mängder av älskare. I en mäktig familj hade sönerna och döttrarna erotiska förhållanden med varandra och de enda som protesterade var de ingifta äkta männen.

Herman Lindqvist

Historien om Sverige del 1–9

Förr: 2749 kr
Nu: 690 kr
Ett av reans verkliga fynd – alla de nio delarna av hans populära böcker om Sverige från istiden till våra dagar i en samlingsvolym till ett pris som onekligen innebär mycket bok för pengarna. Också en utmärkt present att ge bort.

För matglada

Jamie Oliver

Jamies Italien

Förr: 339 kr
Nu: 139 kr
Det kommer ut en kokbok om dagen i Sverige. Så för att märkas krävs det onekligen något extra. Men den nakna kocken + Italien är en oemotståndlig kombination. Boken är lika mycket en läcker receptsamling som en kärleksförklaring till Italien och dess befolkning.

Erik Lallerstedt

My Way

Förr: 228 kr
Nu: 99 kr
Klok, smart och rolig - den mest sympatiska bok om viktminskning jag läst. Som gjord för alla oss som älskar god mat och champagne men ändå vill behålla normalvikten och hälsan i görligaste mån. Själv gick han ned 20 kilo.

För trädgårdsentusiaster

Monika Björk

111 öppna trädgårdar i Sverige

Förr: 319 kr
Nu: 129 kr
Boken öppnar en helt ny värld, som tidigare varit okänd för andra än botaniska nätverk. Visste ni att det finns en stor barockträdgård 12 km sydost om Falun? Eller att Märta i Vargviken i Burträsk har skapat en kanonträdgård som bara varar några veckor?

Lisbeth Almark

Doftande växter

Förr: 329 kr
Nu: 129 kr
Varifrån kommer växternas dofter och smaker? Vacker och inspirerande med utförliga beskrivningar av olika örter, växter och deras användningsområden - som kryddor, dekorationer av maträtter, i huskurer. Många kan odlas på balkongen, andra växer vilt.

För passionerade

Simon Sebag Montefiore

Potemkin och Katarina den stora

Förr: 389 kr
Nu: 119 kr
De älskade varandra besinninglöst hela livet, den ryska kejsarinnan Katarina den stora och hennes unge, dynamiske furste. En storslagen, fascinerande berättelse, byggd på alla de tusentals kärleksbrev de skrev till varandra.

Anders Paulrud

Kärleken till Sofia Karlsson

Förr: 199 kr
Nu: 69 kr
Naken och skoningslös, skriven utan skyddsnät. En mycket självbiografisk roman om en medelålders man som drabbas av en våldsam förälskelse i en ung kvinna. När hon överger honom beger han sig i vild förtvivlan och raseri ut på en lång, lång vandring.

För barn

Anna Bengtsson

Gummi-Lisa hittar hem

Förr: 160 kr
Nu: 49 kr
Gummi-Lisa är en leksaksanka, som tillsammans med en massa andra ankor lastas på en båt för att för att säljas till barn på andra sidan havet. Under en storm trillar de i vattnet, följer havsströmmarna och upplever en rad spännande äventyr.

Ulf Nilsson, Anna-Klara Tidholm

Adjö, herr Muffin

Förr: 169 kr
Nu: 49 kr
Vad svarar man fyraåringen när det älskade husdjuret en dag inte längre lever? Om ett gammalt marsvin, som en gång kunde bära stora gurkor och hade sex små lurviga barn. Nu orkar han ingenting. En trösterik bok om livet, kärleken och döden.

För samhällsintresserade

Amos Oz

Hur man botar en fanatiker

Förr: 199 kr
Nu: 79 kr
Ett koncentrat av visdom, briljans och historisk kunskap på 88 sidor. Fanatismen är äldre än islam, äldre än kristendomen, äldre än judendomen. En fanatiker är kompromisslös och har alltid rätt. Dessutom saknar han humor och nyfikenhet.

Jan Guillou

Kolumnisten

Förr: 69 kr
Nu: 39 kr
Dagstidningkolumner brukar vara färskvara. Men den här samlingen håller fortfarande. Guillous krönikor är rakknivsvassa, slagfärdiga och underhållande. Han bryr sig inte det minsta om vad andra tycker, något som är både befriande och ovanligt.

För litterära finsmakare

Stig Claesson

Sekonderna lämnar ringen

Förr: 279 kr
Nu: 79 kr
En dyrgrip att slåss om – för nu finns han inte längre. Med samma osvikliga lätthet och egensinne som alltid skrev han vid 76 års ålder denna sin åttioandra bok. Handlingen utspelas i Tammerfors under ett världsmästerskap i amatörboxning.

Paul Auster

Dårskaper i Brooklyn

Förr: 279 kr
Nu: 79 kr
Jag blev på jättegott humör av att läsa om den bittre Nathan Glass, som tänkt framleva sin sista tid i livet i torftig ensamhet. I stället dras han in i en häpnadsväckande händelseutveckling, som slutar med kärlek och lycka för alla inblandade.

Kjell Johansson

Sjön utan namn

Förr: 279 kr
Nu: 79 kr
Den fristående fortsättningen på självbiografiska mästerverket ”Huset vid Flon”. Romanen utspelas i en nedgången glesbygdshåla, där människorna lever helt utanför samhället. Detta är stor svensk litteratur, skoningslös och betvingande.

ARTIKELN HANDLAR OM