”Man kan gå hela vägen – i sin fantasi”

Inger Alfvén varnar för att berätta om otroheter som ingen har frågat om

1 av 3 | Foto: Foto: ULF HÖJER
EN IAKTTAGARE Inger Alfvén är en iakttagare, som gärna skriver ur olika personers perspektiv. ” Jag är fascinerad av det subjektiva i all sanning. I en konflikt ser det som hänt ut helt olika beroende på vem som berättar. Om man lyssnar till en kvinna som klagar på sin man kan man tänka ’Vilken skitstövel!’. Sedan lyssnar man på honom”.
BOKRECENSIONER

Har du varit otrogen?

Fundera på om du ska berätta – och varför.

Inger Alfvén gräver djupt i äktenskapets mekanismer i sin nya roman.

– Hur mycket sanning tål ett förhållande?

Om du besöker en bokintresserad kvinna är chansen stor att det står en eller flera romaner av Inger Alfvén i bokhyllan. Kanske ”s/y Glädjen”, ”Judiths teater” eller ”Dotter till en dotter”. I 45 år har hon utforskat mänskliga relationer i sitt författarskap.

– Våra föreställningar om ”den normala människan” är spännande. Vi lär oss tidigt att framställa oss som normala, och helst lyckliga, och dölja att vi är avvikare från det vi tror är normen. Det är intressant att befinna sig bland en massa folk och veta att alla brottas med olika problem.

”Tycker inte om kändisskapet”

Vi träffas en vacker sensommardag för att prata om hennes nya roman ”När förnuftet sover”. Vid researchen inser jag att Inger Alfvén har ställt upp på ytterst få intervjuer trots framgångarna.

Varför är du en sådan doldis?

– Är jag det ... Jag har inte haft några strategier precis. Man måste alltid kunna ändra sig. Men jag tycker inte så mycket om själva kändisskapet. Det känns delvis som om det där namnet på bokomslaget är en annan person än jag.

Hon föredrar att iaktta i stället för att bli iakttagen. Hennes strävan är att försöka få någonting av människan, varför vi beter oss som vi gör. Det märks: det är omöjligt att intervjua Inger Alfvén utan att börja berätta om sig själv när hon frågar. Mammarollen, syskon, kärlek ... just sådant som hon skriver om. Sidospåren blir många.

Men det är romanen det ska handla om. Ingeborg och Fabian är ett gift par som läsaren får följa tillbaka i deras äktenskap, som både de och andra betraktar som mycket lyckligt. Men under ytan har det funnits kriser, otrohet, flyktfantasier och vrede, sida vid sida med kärleken som ändå hållit genom åren.

”Kämpigt att veta allt”

– Vi skulle nog döda varandra om alla var totalt uppriktiga. Alla har ett ständigt tankeflöde och kast mellan funderingar. Man kan börja titta på en människa och gå hela vägen sexuellt med den – i fantasin. Eller se på sin make och känna stark kärlek, för att efter en stund tänka ”Känner jag den här människan?”.

Det vore kämpigt att veta allt, säger hon.

– Vi idealiserar det här med att vara sanna och uppriktiga. Att berätta om otroheter som ingen frågat efter sätter till exempel igång en förfärlig soppa. Sådana bekännelser handlar kanske mest om dåligt samvete.

Redan för sjutton år sedan sa Inger Alfvén att hon gillar att provocera. Det var apropå att en del fullkomligt avskytt den svarta romanen ”s/y Glädjen”, som blev film med Lena Olin och Stellan Skarsgård. Att spegla det förbjudna står hon fast vid.

Längta efter sex med en 20-åring

Ett tabu hon rör vid i ”När förnuftet sover” är Ingeborgs oförmåga att älska sin dotter. Och att vara 70 och längta efter sex med någon i 20-årsåldern. Som Fabian, när hans fru börjat ge upp inför åldrandet: Sminket ligger på hyllan och de grå håren växer fram, till makens fasa.

Vad tycker du själv om att åldras?

– Det är kluvet. Jag tycker inte om det fysiska åldrandet, att få sämre ork. Men samtidigt har jag faktiskt aldrig haft det bättre än efter 50. Mitt liv är fantastiskt nu, med den man jag vill, jag har barn och barnbarn. Jag har försonats med mycket och känner mig tryggare. Tanken på att livet är ändligt gör att man får en annan intensitet i sina upplevelser.

Efter några sekunder tillägger hon:

– Fast om du träffar mig en annan dag kanske jag undrar varför jag lever. För så är det ju med känslor, de växlar.

FAKTA

Pappa fick Nobelpriset

Namn: Inger Alfvén

Ålder: 69 år.

Yrke: Författare

Familj: Gift med psykiatern Johan Cullberg (hennes tredje äktenskap), vuxen son, tre barnbarn och sex bonusbarnbarn.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Bakgrund: Dotter till nobelpristagaren i fysik Hannes Alfvén. Utbildad socionom, jobbat som kurator och med missbrukare. Romandebuterade 1964. Slog igenom med ”Dotter till en dotter” 1977. Till de mest kända böckerna hör ”Arve-delen”, ”s/y Glädjen” som filmatiserats, och ”Judiths teater” som blev tv-serie. Har också skrivit barnböcker och dramatik.

Tjänar: 482 800 kronor (2007).

Favoritförfattare: ”Det varierar.”

Läser just nu: ”Donau” av Claudio Magris. ”Eftersom vi ska cykla där.”

Aktuell: Med ”När förnuftet sover” (Albert Bonniers).

Inger Alfvéns boktips till...

Dr Phil, tv-psykolog:

Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov

– Den förenar djup med humor och satir. Och amerikaner kanske inte brukar läsa ryssar?

Mona Sahlin, partiledare:

”Min far hade en dröm” av Barack Obama

– För att han har en sådan lidelse i det han gör.

Zlatan Ibrahimovic, fotbollsstjärna:

Böckerna om mumintrollen av Tove Jansson

– En underbar värld att dela med sina barn.