Hunden – ett extra barn?

Simklubb, Facebook och dagisplats – därför lever hunden precis som vi

1 av 3 | Foto: JOHAN WESSEL
medlemmar i simklubben Loke är en van simmare, i ett år har han och matte Sara Andersson varit medlemmar i simklubben.
BOKRECENSIONER

Exklusiva märkeskläder och frisör.

För våra hundar.

– Man kan ju skratta åt det, men det handlar om kärlek egentligen, menar relationsexperten Sverker Wadstein.

I dag lever Fido som en fullvärdig familjemedlem – eller snarare ett ganska bortskämt barn. Dagisplats, en personlig garderob och hund-födelsedagskalas är inget ovanligt.

Relationsexperten Sverker Wadsteins psykologiska förklaring på fenomenet är enkel.

– Det är ett sätt att få utlopp för sin inneboende godhet, att ge uttryck för kärlek och omsorg. Och ett husdjur, i det här fallet hunden, ger väldigt mycket uppskattning tillbaka.

Är det sunt att skämma bort sin hund med exklusiva prylar?

– En hund mår ju inte sämre om den har ett halsband för 100 kronor än för 10 000 kronor, men om ägaren blir glad över det så är det väl bara positivt, säger Sverker Wadstein.

– Jag tycker inte att det behöver problematiseras. Om jag som matte eller husse mår bra av det och finner glädje och njutning i mitt liv när jag ägnar mig åt min hund, varför inte?

Hur mycket handlar om yttre press och status?

– Där handlar det ju om socialt sammanhang och klasstillhörighet i så fall. Men den vanliga omvårdnaden är ett uttryck för kärlek och engagemang.

FAKTA

”Loke tycker det är kul med simningen”

En gång i veckan är det simträning som gäller för Loke. Den 46 kilo tunga rottweilern gör entusiastiskt sina längder i bassängen.

Vitt kakel och hundmosaik omgärdar bassängen. Matte Sara Andersson går utmed sidan och hejar på. En lockande plastkanin framför nosen bidrar till högt tempo och kraftiga magplask.

– Dels tycker han att det är jättekul med simningen, och så är han en stor kille som ska hålla i många år. Om man simmar blir det mycket mer hållbart, inbillar jag mig. Senor, ligament och sådant, säger Sara Andersson.

Lägger mer tid på hunden

De båda är med i simklubben på Hundkuranten i Haninge utanför Stockholm. Verksamheten kretsar kring friskvård och rehabilitering för hundar.

Förutom simning finns här massage, stretching, elektroterapi och kostrådgivning. Ungefär som en träningsanläggning för människor. Camilla Carlsson arbetar med verksamheten och menar dock att det inte är fråga om något ”hundspa”.

– Hundmänniskor lägger ned mer tid på hunden än på sig själva, den betyder ju väldigt mycket. Men det är fortfarande en hund, det ska inte vara ett barn. Man måste fråga sig – vad mår hunden bra av, säger hon.

Övervikt, ryggskador och artroser drabbar även hundar och det får de hjälp med här. Ren motionsträning eller förebyggande massage är också populärt.

Gillar inte massage

Under tiden har Lokes framfart i bassängen tvingat Sara att vrida ur sin tröja.

Det är dags för den simglada rottweilern att ta sig upp ur vattnet, duschas, schamponeras och torkas. Och så ska det röda täcket på – han får inte blir nedkyld efteråt.

– Han har fått massage förut men han tyckte inte om det. Han har hög integritet, och tycker att det är besvärligt när någon trycker på honom, berättar Sara som varken är inne på att klä Loke i märkeskläder eller ha honom som accessoar.

– Men hade jag kunnat stoppa honom i en handväska så hade jag banne mig gjort det. Men det hade blivit tungt, jag hade inte orkat så långa sträckor, skrattar hon.

3 nyheter för vår fyrbenta vän

Foto: Jupiter Images
'Undrar om Frippe och Lady är online?'

Vov! Ska vi bli vänner på Hundsmart?

Nu kan jyckarna hålla kontakten med svansviftande kompisar som de mött i rastgården. Det som krävs är att hunden (läs: husse eller matte), lägger upp en profil på webbsajten Hundsmart. Sajten fungerar som ett Facebook eller Myspace för hundar.

Där kan man lägga upp bilder, chatta med nya och gamla vänner, skriva dagbok om sitt hundliv och sätta avtryck på andra hundars profiler.

Källa: www.hundsmart.se

Markoolio har designat halsband till sina små vovvar.

Egendesignade halsband

Läderhantverkaren Mikael Hellner från Landskrona fixar kändisarnas hunddesign-skapelser. Flera svenska kändisar har formgett hundhalsband och koppel som Mikael Hellner sedan gjort till verklighet. Bland de som gärna klär sina fyrbenta ögonstenar i de specialgjorda hundhalsbanden finns Liza Minnelli,

Kate Ryan och Markoolio. Prislapp: Några tusen kronor.

Källa: Metro

Hund- piercing möter ett visst motstånd.

Piercing på hundar?

En chihuahua med hål i öronen, gulligt eller grymt? Danska djurrättsorganisationen Dyrenes Beskyttelse ser med oro på trenden att hundägare tar hål i sina hundars öron.

”Det är otroligt vad folk ägnar sig åt för att själva synas. De tänker inte alls på smärtan djuret måste uthärda”, säger veterinären Lotte Brink från Dyrenes Beskyttelse.

Källa: Ekstrabladet

Det här är Loke...

Ras: Rottweiler.

Ålder: Fyra och ett halvt år.

Väger: 46 kg.

Bor: Nacka.

Familj: Eros, också rottweiler, samt matte & husse.