Här är helgens hetaste läsning

Aftonbladets bokredaktör ger sina bästa boktips för hängmattan

BOKRECENSIONER

Sommarvärmen är här – och dessutom ett par dagars ledighet.

Passa på att koppla av med en bok!

Aftonbladets bokredktör Cecilia Gustavsson ger er sina tre bästa lästips.

Foto: Maria Östlin
Cecilia Gustavsson.

Ny inbunden:

"Lilla stjärna" av John Ajvide Lindqvist

Skräckmästaren har vissa teman han gillar, till exempel otäckheter i kontrast till vardagen. Men han upprepar sig aldrig. I den nya romanen står två tonårstjejer i centrum. En har en "vanlig" familj, men känner sig utanför. En hittas som nyfödd i skogen, och växer upp i en källare... När deras vägar korsar börjar kusliga saker hända och "Allsång på Skansen" blir sig aldrig mer likt.

Välskrivet, suggestivt och spännande.

Pocketaktuell roman:

"Jag skulle vilja vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)" av Anneli Jordahl

Man dras genast in i stämningen i den här lysande berättelsen. Ellen Key var utåt sett en stark person som kämpade för kvinnors rättigheter kring sekelskiftet. Men bakom fasaden var hon också ensam, och olyckligt kär i en gift man som höll henne på halster. Brevväxlingen som skildras känns fantastiskt verklig. Extra plus för fina miljöbeskrivningar.

Pocketaktuell spänningsroman:

"Utan ett ord" av Linwood Barclay

En höjdare som sticker ut i deckarfloden. En 14-årig tjej vaknar en morgon och upptäcker att huset är tomt. Hennes familj är spårlöst borta.

25 år senare är hon själv gift och har barn, men försöker fortfarande lösa gåtan. Kusliga ledtrådar börjar dyka upp. Jag lovar: Ta med denna i hängmattan och du kommer att stanna där tills boken är slut.