Sommarens heta sextrend – dogging

Tusentals främlingar träffas och har sex

Foto: Foto: ROBERT HENRIKSSON
UTE MED HUNDEN? I parker, på stränder och rastplatser. Överallt träffas personer med en gemensam önskan – att ha sex offentligt. På plats erbjuder RFSL doggingsugna par säker sex i form av kondomer.
RELATIONER

Hundjobb att hitta partner?

Dogging är nya sextrenden.

Främlingar har sex offentligt – och nej, inga djur är inblandade.

Foto: DRAGO PRVULOVIC
Tore Runnerstam från RFSL har kondomkorgen i högsta hugg.

I skogar, på parkeringsplatser och i parker kan den nya trenden skådas.

Dogging kommer från England och har sedan spridit sig över Europa. Främmande människor möts på nätet och bestämmer tid och plats för att ha sex i verkligheten. Gärna så offentligt som möjligt och smygtittare är välkomna.

Ordet dogging sägs komma från dem som påstår att de ”ska ut med hunden” när de i själva verket är ute i ett helt annat ärende.

Möts på internet

– Folk i alla tider har haft sex offentligt, men internet har gjort det lättare att få kontakt med andra som vill samma sak, säger Tore Runnerstam, projektsamordnare på RFSL i Skåne.

I Skånetrakten märker man tydligt av trenden att människor älskar utomhus. I närheten av kärleksstråken finns därför personal som kan bistå med kondomer och goda råd.

– Vi finns ofta väldigt nära, vi ser ju spår av var folk har sex någonstans. Vi träffar och ser ungefär 5 000 personer per år som har sex på det här sättet – bara i våra områden. Den övervägande delen tycker att det är bra att vi finns i krokarna, men vi gör ju stället offentligt, säger Tore Runnerstam.

Söker kickar

Träffpunkter och nätverk för dogging finns över hela Sverige. Aftonbladets sexolog Linn Heed tror att doggare får en kick av det anonyma i att ha sex med en total främling på en offentlig plats.

Men den fria inställningen till sex uppskattas inte överallt. Många tar illa upp och akten kan resultera i böter för förargelseväckande beteende.

– För en vuxen människa som är rädd om sig själv och skyddar sig är det okej. Men man ska komma ihåg att sex offentligt kan väcka anstöt och att det alltid innebär en risk att ha sex med en främmande människa, säger Linn Heed.

FAKTA

Doggingens tio budord

1 Du skall bära gummi. För undvikande av könssjukdom-ar och oönskad avkomma – beklä ditt organ med det

finaste lakan av latex.

2 Du skall icke bedriva otukt framför oskyldiga.

Förskona barn och andra oanande från insyn i ditt svirande.

3 Du skall icke skymma din grannes vy. Blockera inte sikten för dina doggarvänner och lämna företräde för dem som kommit dit före dig.

4 Du skall skåda med dina ögon, icke med dina händer. Lägg inte hand på någon förrän denne givit sitt uttryckliga tillstånd.

5 Ge akt på en kvinnas heliga rätt att säga nej. Vilken del av ordet ”nej” är det du icke förstår, din påträngande knöl?

6 Helga din grannes anonymitet. Du skall icke exponera, utpressa eller på annat sätt äventyra dina doggar-vänners anonymitet.

7 Du skall icke förstöra allmän egendom. Icke heller skall du beträda privat mark.

8 Du skall åtrå din grannes hustru. Du skall förlusta dig med din egen maka/make och alla andra bifallande parter.

9 Du skall städa upp efter dig själv. Innan du beger dig hem, samla ihop och släng använda kondomer, uppbrutna förpackningar och bortslängda servetter.

10 Du skall köra säkert och helga lagen. När du kör din bil: hemfall icke åt våghalsigt beteende. I tillägg skall du parkera på av lagen anvisad plats och använda parkeringsbroms.

Här doggas det i Sverige

Kvarntorp, Alaborgssjön, Örebro.

Hagöns nudistbad, Halmstad.

Skatås parkering, Göteborg.

Älgö nakenbad, Saltsjöbaden.

Ulvsjön, Nackareservatet, Stockholm.

Pildammsparken, Malmö.

Rastplasten mellan Svedala och Sturup på E65.

ARTIKELN HANDLAR OM