”Han är snål och girig – jag har lust att göra slut”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 2
RELATIONER

Livet som bonusfamilj blev inte som Hanna föreställt sig.

– Fortsätter hon se deras gemensamma problem som enbart hans, bör hon göra slut, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Rusz råder dig.

Nya sambon är snål, skuldsatt och ute till sjöss varannan månad. Väl i land vill han vara med barnen som han har vårdnaden om på halvtid.

Hanna känner sig åsidosatt.

– Deras svårigheter inte alls ovanliga. Att inte tänka igenom hur man ska leva i en ny styvfamilj är ett klassiskt samboproblem, menar Eva Rusz.

Ett vi-problem

Men om Hanna håller fast vid sin inställning att allt är sambons fel, riskerar familjeskutan att kapsejsa.

– Visst kan man ha föreställningar om att den andra ska skapa ett lyckligt liv åt en, men hon verkar vara besviken på att han inte realiserar hennes drömmar, säger Eva Rusz.

Hon fortsätter:

– Hanna har med öppna ögon valt en man som är sjökapten. Hon har känt till hans vårdnadstvist och skulder. Hans livssituation kan inte ha kommit som en överraskning för henne, när hon valde att flytta ihop med honom.

Om de ska fortsätta ihop måste Hanna börja betrakta hans svårigheter som ett vi-problem – som med gemensamma krafter går att lösa, menar Eva Rusz.

– Hjälpsamhet och medkänsla är viktigt för en fungerande parrelation. Man stöttar varandra när det är tungt. Det går inte att enbart kräva att det ska vara på ett eller annat vis, utan man måste bilda team.

Självgranskning

Om de behöver egentid, föreslår Eva Rusz att de ordnar barnvakt.

– Kanske är det svårt för sambon att fixa när han är ute på havet. Men Hanna har en 15-årig dotter. Kan hon fråga om hon vill ställa upp?

Det är som att Hanna inte riktigt förstår att de är en ny familj, tycker Eva Rusz.

– ”Var har kärleken tagit vägen?” undrar hon. Men var finns hennes kärlek till honom?

Eva Rusz råd till Hanna är att hon tar en rejäl titt på sig själv istället för att sätta etiketter på sambon som snål, girig och egoistisk.

FAKTA

Veckans dilemma: ”Är det dags att ge upp?”

Min nyblivna sambo är på sjön varannan månad som sjökapten. Hela perioden i land har han sina barn, 7 och 10 år. Han är helt kompromisslös och vägrar låta exet ha barnen mer, då han tror att det kan vändas emot honom. Efter en lång vårdnadstvist har han dem på 50 procent. Han har stora skulder för advokatkostnader och vill att jag lånar ut pengar till honom, vilket jag nekat så klart.

Jag å min sida vill ha honom lite mer för mig själv när han väl är hemma. Jag har ju varit utan honom en hel månad.

Att flytta ihop var inte någon hit.

Han föreslog att han skulle betala lägre hyra, då de bara bor här varannan månad. Men det är ju han som valt att vara ute till sjöss och jobba, inte jag. Min 15-åriga dotter och jag skulle aldrig drömma om att flytta till en femrummare om det inte vore för att vi skulle bo här allihop.

Vet inte riktigt vart kärleken tagit vägen från hans sida.

Jag har lust att göra slut på relationen, för han är så snål och girig.

Ska jag lämna honom?

”Hanna”

ARTIKELN HANDLAR OM