Leksaker – inte längre en barnlek

Barnlekar är nostalgi i nya former

RELATIONER

Vi blir äldre – och barn på nytt. 

Men att vuxna ägnar sig åt lekar är inget märkvärdigt, menar Ida Hult, etnolog och konsumentspecialist:

– I dag är det inne med fritid och i barnlekarna visar vi upp vilka vi är. 

Etnologen Ida Hult.

Surdegsbakning, stickträffar, ljusstöparkvällar … Svenska folkets nostalgiska hobbytrippar är ingen nyhet. Men de trendiga tidsfördriven kan även innefatta allt från personliga värderingar och statusmarkeringar. Att lekarna från barndomen nu också kommer till liv igen är inget konstigt, menar Ida Hult.

Trendigt att leka som vuxen

– Att hålla på med en hobby i dag är trendigt i sig. Det är gemenskap och på många plan även en identitetsfråga. Man visar man vem man är som person och samma sak sker nu med barnlekarna. 

Beroende på de personliga preferenserna kan vuxna som leker även få utlopp för sin livsfilosofi och sina­ värderingar. Den som inreder ett dockhus kan också visa att man till exempel är en kreativ mindfulnessanhängare och politiskt aktiv person.

Visar upp sina åsikter  

– När man håller på med dockhus är man väldigt närvarande och konkret med sina händer. Och gör man till exempel ett queerhus visar man ju också tydligt vilka åsikter man har. Det är det som är skillnaden när barn och vuxna ägnar sig åt detta. Barn leker för att lära, vuxna för att uttrycka sig, säger Ida Hult, och tillägger:

– Men oavsett vilket så är det för att ha roligt.

FAKTA

Leksakerna som tagits över av oss vuxna

LEGO

Allt fler upptäcker de färgglada plastbitarna på nytt. Det svenska legoforumet Swebrick har i dag över 1 400 medlemmar, däribland höjdhopparen Stefan Holm. Mosaik på hög nivå gäller när vuxna ägnar sig åt denna hobby och bygger allt från fantasyvärldar till avancerad arkitektur och landskap. 

PÄRLPLATTAN

Pysslet från dagistiden har -också fått en nytändning i vuxenvärlden de senaste åren.  Nintendofigurer, djur och porträtt på kändisar är några exempel på vad som skapas. Pärlplatteklubben i Sverige har några hundra medlemmar.

MY LITTLE PONY

Vuxna som äger pastellfärgade plasthästar och tröjor med ponnymotiv är en hel lite rörelse i dag. Tv-serien ”Friendship is magic” är upphovskällan till subkulturen, som främst handlar om män, s k bronies (”brothers” + ”ponies”). Kvinnliga My little pony-fans kallar sig för bronies eller pegasisters. Facebookgruppen Svenska bronies har över 1200 medlemmar. Amerikanska popstjärnan Andrew WK är en känd brony. 

■ ■ ■ KUL för stora & små

I morgon anordnas Stockholms Miniatyrmässa på Hotell Scandic Anglais vid Humlegården i Stockholm av Miniatrysällskapet. Där ställs dockskåp, dockor och andra miniatyrer, de flesta i skala 1:12,  klockan 10-15.

På Nordiska museet, också i Stockholm, finns utställningen Dockskåp. Det äldsta ­utställda dockskåpet är från åren runt 1700 – och det ­yngsta från 1992.

Emilie Aune