Startsidan / Wendela / Trend

Här (när)odlas drömmen

Jerkers trädgård är öppen för alla som vill bruka jorden

På Jerker Österlinds villatomt kliver främlingar in och sätter spaden i jorden. Det är också meningen – för detta är en öppen trädgård.

Målet är att förvandla villatomten till en stor köksträdgård.

– Jag hoppas att fler tomtägare tar efter initiativet, säger han.

Odlingsdrömmarna behöver inte gå i stå för att du saknar trädgård. På villatomten till ett konstnärskollektiv i Järfälla utanför Stockholm kan nämligen vem som helst – helt utan kostnad – anlägga ett eget land. Bakom projektet står musikern Jerker Österlind, 24.

– Idén föddes när jag pluggade arkitektur och gjorde ett projekt om decentralisering och hur vi kan bli bättre på att utnyttja oanvända ytor. I våras startade jag en grupp på sajten Meetup för alla som vill odla här.

Målet – ett rutnät av växter

I trädgården växer hallon, krusbär, vinbär och rabarber. Det odlas tomater, mangold, morötter, potatis, rädisor, zucchini och rödbetor. Var och en får skörda sina egenodlade grönsaker. Kravet är att man sköter om sin lilla täppa. 

– Drar man i gång ett odlingsprojekt ska man också slutföra det. Fokus är grödor som går att äta, men om man hellre vill ha blommor har jag inga synpunkter. Den yta man stakar ut får man också bestämma över, säger Jerker Österlind.  

Tomten på drygt 1 200 kvadratmeter är den största i området. Än finns det gott om plats för nya land.

– Jag vill att trädgården ska bli en stor matodling. Målet är att se ett rutnät av pallkragar med ätbara växter när jag tittar ut genom fönstret, säger han.

Vill skaffa höns

Ett av landen sköts av ett par som tycker om att pyssla med jordgubbsplantor som omväxling till kontorsjobbet. Jerker Österlind tycker att det kan kännas lite ovant med främmande människor som gräver och rensar på ens tomt. Samtidigt har trädgården blivit en trevlig mötesplats.

– Framför allt är det folk som bor i lägenheter som kommer hit. Men om jag hade varit villagranne till mig själv hade jag kommit för grupp­grejen. Det är roligt med ett gemensamt projekt.

När trädgårdssatsningen är mer etablerad kan han tänka sig att vidare­utveckla den.

– Jag skulle till exempel gärna ha några höns som vi tar hand om tillsammans.

Jerker Österlind hoppas att andra blir inspirerade så att fler odlingsgemenskaper tar form.

– Det vore kul om det blev en rörelse och inte bara ett enskilt projekt. Med tanke på hur många år folk köar till en kolonilott är det uppenbart att intresset finns.

 

Linnea Bolter

Så får du skörda utan egen trädgård

 

Självplock

Foto: Frida lenholm   Foto: Frida lenholm Enklaste sättet att få skörda är att skippa odlingsbiten och bege sig till närmsta självplock. Sparris, gurka, dill, vinbär, lök, tomater och potatis – det mesta i grönsaks-, bär- och fruktväg finns som självplocksodlingar.

Många av odlingarna är ekologiska och kilopriset är lägre än i butik. På sajten Gårdsnära finns adresser till självplock i hela landet.

 

Kolonilott/stuga

Har du tillgång till en kolonilott eller en stuga är det bara att gratulera. Då kan du odla så pass rikligt att du säsongsvis kan promenera förbi frukt- och grönsaksdisken i mataffären. Om du planerar smart kan du skörda törre delen av året. Palsternacka, kål och purjolök tål frost. Morötter, spenat, rädisa och persilja kan du så på hösten för en tidig vårskörd.

 

Balkong

Om du har en balkong kan du skapa en mini-köksträdgård. I soligt läge stormtrivs till exempel tomater och sockerärtor. Eftersom det är sent på säsongen – satsa på redan uppdrivna plantor. Zucchini och pumpa växer snabbt och ger fin avkastning på varje planta. Asiatiska bladgrönsaker och mâchesallad tål frost och kan ge skörd in i oktober.

 

Källor: Gårdsnära.se, ”Rätt ur jorden” av Bella Linde, bloggen Mellan skog och gård.

”Fröbomber” – det bästa sättet att gerillaodla

Gerillaodlarna sår vanliga grödor som brukar odlas i köksträdgårdar – på allmän plats.

De står för ett smart sätt att använda naturen på, menar odlingsexperten Stuart Pledger.

– Odla, i stället för att vänta på att någon ska ge dig en bit mark, uppmanar han.

Stuart Pledger   Stuart Pledger Mittplätten i en rondell, stadsparken eller gömman vid ett brofäste. Ingen plats är främmande för gerillaodlaren.

Tar en bit mark

– För att förbättra jorden kan du lägga ut gräsklipp, löv eller råkompost på marken där du vill odla, tipsar Stuart Pledger, odlingsexpert som medverkar på konferensen Småskalig ekologisk matproduktion vid Stockholms universitet den fjärde augusti i år.

Gerillaodlarna tar en bit mark i besittning i syfte att bruka den mer produktivt. Exempelvis genom att odla grönsaker i stället för prydnadsväxter.

”Får du nej – odla ändå”

– Gerillaodling är ett smart sätt att interagera med naturen. Dessutom är det kul att odla ihop.

Odlingen behöver inte ske i grupp, men ju fler man är desto mer får man uträttat. Känns det obekvämt att smyga kan du fråga kommunen om tillstånd. 

– Visst kan det vara bra att fråga. Men jag tycker att det kommer i andra hand. Om du tror att du får ett nej – odla ändå.

Den snabbaste odlingstekniken är att använda ”fröbomber”.

– Baka in fröer i en boll av lera och kompost. Lägg den på en plats du vill odla på. På så sätt sprider du ätbara växter, säger Stuart Pledger.

Följ wendela
Om Aftonbladet