Här går man och drönar...

RELATIONER

Att "storebror ser dig" har vi nästan vant oss vid.

Men nu är det möjligt för vilken lillasyster eller kusin som helst att plåta dig genom höghusfönstret – om de fått en leksaksdrönare i julklapp.

– Det är en kul hobby, men jag skulle säga att nästan alla bryter mot lagen, säger Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson.

Nyligen stängdes flygtrafiken till och från Bromma flygplats efter att ett misstänkt föremål upptäckts i luftrummet. Objektet visade sig senare vara en drönare uppskickad för att fotografera ett tunnelbygge.

Ofta är det så den används, drönaren, eller quadrocoptern som den också kallas, för övervakning av byggen, filminspelningar, eller som verktyg för polis och räddningstjänst.

Bra för mäklare och media

– Drönaren är klockren för kommersiell fotografering, mäklare har börjat använda dem för fotografering ur nya vinklar, och media använder dem för pressfoto på svårtillgängliga olycksplatser, säger Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson.

Han beskriver den lilla farkosten som "regelmässigt samma sak som ett modellflygplan", men tillägger att reglerna tyvärr sällan efterföljs när det gäller just drönare.

– Man flyger för högt, för nära saker och man tar bilder. Allt det där är lagbrott, säger Peter Pettersson, och tillägger att det finns "drivor av svenska Youtube- klipp" som visar just det.

”En tidsfråga innan något allvarligt händer”

– De är uppe på över tusen meters höjd. Vad händer om drönaren åker rätt in i en jetmotor, eftersom varken pilot eller flygledning kan se den på radarn? Det är en tidsfråga innan något allvarligt händer.

Ändå säljs drönarna i de flesta elektronikbutiker, de billigaste för bara ett par hundralappar.

• Vad är då rådet till den som är nyfiken?

– Sätt dig in i regelverket, sen är det bara att köra på. Det är trots allt en väldigt kul pryl och hobby, och blir du skicklig kan du bli en jäkel på konstflygning, säger Peter Pettersson.

VIKTIGA REGLER

Håll koll på din farkost

 Maximal flyghöjd över marken: 120 meter (400 fot).

 Ett säkerhetsavstånd till människor, djur och egendom som är tillräckligt stort så att ingen kommer till skada. Man får inte flyga över folksamlingar.

 Farkosten skall befinna sig inom synhåll för piloten under hela flygningen.

Tillstånd från Transportstyrelsens krävs om drönaren används för forskning, kommersiella ändamål, uppdragsflygning och liknande som inte är att betrakta som nöje eller rekreation.

Flygning i kontrollerade luftrum kräver tillstånd av flygtrafikledningen.

För filmning på allmän plats krävs tillstånd från länsstyrelsen.

För att sprida flygbilder krävs tillstånd från försvarsmakten.

För hobbyflygning krävs inga tillstånd så länge man följer flygreglerna.

ARTIKELN HANDLAR OM