Nej, man dödar inte dem man tycker om

Replik från Djurrättsalliansen om köttproduktion

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-12-14

REPLIK. Tre djurbönder skriver att de tycker om de djur de föder upp för kött- och mjölkprodukter. Jag misstror dem inte. Många av de svenska djuruppfödarna bryr sig förmodligen genuint om de djur de träffar dagligen. De gör säkert sitt yttersta för att följa lagstiftningen som talar om hur det är tillåtet att behandla andra djur i vårt samhälle.

Men där har vi det grundläggande problemet.

Djurskyddslagstiftnignen i Sverige finns inte för att vi människor bryr oss om djur. Den finns till för att tillåta oss att utnyttja och döda djur för våra egna intressens skull.

För att vi människor ser djur som mat, kläder, försöks- eller underhållningsobjekt. Samtidigt som lagen säger att djur ska kunna bete sig naturligt tillåter samma lagstiftning exempelvis att grisar lever instängda hela deras liv i minimala betongboxar. Det går inte hand i hand.

Debattörerna skriver att djuren omvandlar gräset till livsmedel som mjölk och kött. Det är en beskrivning som utesluter vad som egentligen sker.

Vi människor utnyttjar djuren för att ta deras mjölk som egentligen är till för deras kalvar. Vi människor dödar djur på löpande band för att äta deras kroppar.

En del bönder berättar om hur jobbigt och svårt att det är att skicka djuren till slakt, men det måste ju göras. Eller? Nej, det måste faktiskt inte vara så. Vi människor har ingen rätt att döda andra djur bara för att vi kan. Eller för att nuvarande lagstiftning tillåter det.

Och jag håller helt med om att vi håller svaret i våra händer – en djurfri livsmedelsindustri är fullt möjlig. För en mer etisk, hållbar och klimatvänlig framtid!


Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.