Erfarna poliser nekas jobb – trots bristen

Polisinspektör: Politiker pratar om att utöka poliskåren men vägrar satsa på dem som redan finns

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-05-21

Polisen Lisa Reventberg menar att politikerna måste avsätta pengar för att återanställda redan utbildade poliser som lämnat yrket av orsaker som låg lön och dålig arbetsmiljö: ”Det pratas om att Sverige lider av polisbrist samtidigt som man konsekvent säger nej till dem som vill återanställas.” (Stora bilden: Genrebild på poliser i arbete).

DEBATT. Frustrerad har blivit mitt mellannamn. Jag blir oerhört frustrerad när politikers verklighet inte stämmer överens med polisers eller övriga medborgares verklighet.

Det rapporteras om att flertalet polisstationer runt om i landet tvingas hålla stängt över sommaren eftersom det inte finns pengar till sommarvikarier. Det pratas om att Sverige lider av polisbrist samtidigt som man konsekvent säger nej till de poliser som vill återanställas.

Hur kan man prata polisbrist utan att ta vara på de poliser som redan finns?

Hur kan man samtidigt som man nyanställer civila resurser neka poliser återanställning? Jag har hävdat det förut och säger det igen. Det måste finnas en dold agenda som våra politiker hängivet mörkar för oss!

Det borde vara tjänstefel som politiker att prata vitt och brett om att utöka poliskåren samtidigt som de inte tar tillvara på de polisers som redan finns. Politikerna måste tillföra en rejäl summa pengar som ger lågavlönade poliser en ärlig chans att kunna stanna kvar inom myndigheten. Tillföra pengar som ger möjlighet att återanställa poliser som vill komma tillbaka.

I dag knackar ett stort antal poliser på dörren men blir inte insläppta!

Jag sökte poliser som kan tänka sig komma tillbaka till polismyndigheten eller de som har sökt sig tillbaka men blivit nekade. Inom några minuter rasslade svaren in. Nedan har ni ett axplock av dessa svar. Svaren är avidentifierade (läs fler svar i texten intill).

”Jag jobbade som Polisinspektör och hade sju år i tjänst innan jag slutade. Hade då en lön på 24 650 kr. Idag jobbar jag som socialsekreterare och har en månadslön på 32 600 kr. Längtar dock tillbaka men det finns inga pengar! Varje vecka läser jag i tidningen att det inte finns poliser, vilket är HELT felaktigt! Jag skulle komma tillbaka om jag fick högre lön.”

”Jag jobbade i yttre tjänst och slutade efter 8 år. Hade då en lön på 24 900. Innan jag slutade började civilanställda jobba på min arbetsplats med en lön på över 10 000 kr mer än mig. Dessutom lärde jag upp nya poliser som fick högre ingångslön än mig trots alla mina år av poliserfarenhet. Motivering? De ansåg bland annat att den ena polisens erfarenhet från dennes tidigare yrke som ordningsvakt var meriterande. Hur är det möjligt? Då räknas alltså inte mina alla år som polis som meriterande?”

”Jag slutade september 2016. Sökte mig tillbaka till utryckningen Region Mitt men det fanns bara pengar att återanställa en polis. Vi var fem poliser som sökte. Jag hade inget löneanspråk men det skulle inte skada med högre lön. Tjänade 27 800 kr efter elva år som polis.”

”Jag var hundförare inom polisen innan jag sade upp mig. Jag blev nekad återanställning på grund av avsaknad av pengar. Det är brist på hundförare inom myndigheten. Mycket oklart hur man resonerar.”

”Jag har en kollega som bor utomlands sedan flera år tillbaka. Han brukar komma tillbaka på somrarna och jobba inom myndigheten. I år fick han ett nej då det saknas pengar. En annan kollega slutade för ca ett år sedan och jobbar nu som ingenjör. Han fick också nej gällande sommarjobb. Detta samtidigt som vi andra som jobbar går på knäna.”

Alla som svarade att de slutat inom polismyndigheten har samtliga fått upp sina löner avsevärt på deras nya arbetsplatser. Genomgående är också att de som önskar att komma tillbaka efterlyser inte bara bättre lön utan även bättre arbetsvillkor.

De önskar även att makten ska tas tillbaka från HR.

Att polisen ska ledas av poliser.

Förutom dessa utvalda svar svarade över 30 poliser att de vill tillbaka, har sökt sig tillbaka men blivit nekade. De har inte haft några specifika löneanspråk. Vad fick de då för svar? ”Det finns inga pengar för återanställning av poliser!”

Pengarna som regeringen senast gav till polismyndigheten gick oavkortat till att anställa enbart civila. Ingen som helst löneförbättring har skett för poliser. Hur kan civila värderas högre lönemässigt på samma position men utan att ha behörighet att hantera bland annat tvångsmedel. Det är som att ge högre lön åt civilanställda inom vården än läkarna själva.

Civila resurser behövs, tro inget annat. De bör dock utreda brott där tvångsmedel inte ingår samt bemannas på specialfunktioner som exempelvis IT-Forensiker och analytiker.

En polismyndighet måste drivas av poliser. Det ska vara självklara roller och utbildningar för samtliga anställda, oavsett position, oavsett om du är civilanställd eller polis.

Görs inte detta kommer polismyndigheten att urholkas ytterligare. Polisyrket är ett hantverk. Ett hantverk som tar år att lära sig.

Politiker måste sluta förringa polisers unika kompetens och kunskap. Politiker måste våga släppa taget och låta polisen återfå makten.

Häromdagen blockade vår Inrikesminister Anders Ygeman mig efter att jag påpekat en sanning på Twitter. Hur ska då detta mottas? Hur ska ni försvara detta vansinne att neka erfarna och drivna poliser att komma tillbaka till polismyndigheten när det råder polisbrist i hela landet?

Hur ska ni bemöta dessa polisers sanning, berättelser och verklighet. Blocka Förneka? Ignorera? Eller kanske för omväxlings skull. Erkänna och agera!

Det är inte bara poliser som knackar på dörren. Även sommaren.


Lisa Reventberg, polisinspektör Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.