Hur mycket V-politik accepterar du, Löfven?

Moderaterna: Väljarna har rätt att veta – före valet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-08-28

Nu är det dags för Löfven att ge besked. Vilka av Vänsterpartiets villkor tänker han acceptera, skriver debattören.

DEBATT. Vänsterpartiet går starkt i opinionen och Jonas Sjöstedt får allt bättre självförtroende. I en partiledarintervju i Expressen säger Vänsterpartiets ledare: ”Det är Stefans arbetsrum jag är ute efter”.

Frågan är nu hur mycket av V:s radikala vänsterpolitik Löfven är beredd att acceptera för att försöka behålla makten.

Socialdemokraterna är historiskt svaga. Med bara veckor kvar till valet den 9 september ser partiet ut att göra sitt sämsta valresultat sedan den allmänna rösträtten infördes. Stefan Löfven ser ut att förlora närmare var femte väljare jämfört med 2014.

Och det sönderfall som präglat Löfvens regering bekräftas av medieuppgifter om att S och MP helt upphört att utveckla regeringsgemensamma positioner. Den regering som tillträdde 2014 har i praktiken avgått. Stefan Löfven har checkat ut.

Löfvens enda tydliga besked i regeringsfrågan är att han inte tänker avgå frivilligt, oavsett om Alliansen blir större än de rödgröna eller inte. Det är dags för Socialdemokraterna att berätta vilka konsekvenser detta skulle innebära för Sverige.

Samtidigt som Socialdemokraterna går mot ett valfiasko ser Vänsterpartiet ut att fördubbla sitt väljarstöd. Om Löfven vill fortsätta vara statsminister kommer V:s röster alltså bli ännu viktigare.

I dag har V 21 av de rödgrönas totalt 159 mandat – eller 13 procent av regeringsunderlaget. Men V får betydligt större genomslag än så i regeringens politik. I budgeten för 2018 var knappt en tredjedel av reformutrymmet, 12 av 40 miljarder kronor, krav från V.

En försvagad S-regering kommer tvingas acceptera ännu mer av Jonas Sjöstedts radikala vänsterpolitik. Vänsterpartiet föreslår bland annat skattehöjningar på 50 miljarder kronor till 2020, inklusive återinförd fastighetsskatt. Hur stora skattehöjningar kommer S att genomföra?

Risken för mer vänsterpolitik understryks av att Löfven nu går till val på den attack på valfriheten i skolan och vården som Sjöstedt tvingade honom till 2014.

Väljarna har därför rätt att, före valet, få svar på vilka villkor Stefan Löfven kommer att acceptera från Vänsterpartiet för att behålla regeringsmakten. Och risken för kraftig vänstergir gäller inte bara skatterna och valfriheten.

Försvagad rättstrygghet

Bilbränderna i Göteborg och runt om i Sverige är ett av flera exempel på att lag och ordning allt oftare sätts på undantag. Förra året dödades 43 personer och 140 skadades i skjutningar. Nästan alla dödliga skjutningar kan kopplas till gängkonflikter i utsatta områden. Trots detta saknar Vänsterpartiets valplattform i princip konkreta förslag på hur den utbredda otryggheten ska brytas. Tvärtom föreslår de att fängelsestraff kortare än ett år ska ersättas med fotboja och de vill avskaffa livstidsstraffet för terrorbrott och mord.

Naiv försvars- och säkerhetspolitik

Trots att Sveriges närområde fortsatt är osäkert vill V säga upp värdlandsavtalet med Nato. De driver även aktivt att Sverige vapenexport ska upphöra, vilket skulle slå hårt mot jobben i den svenska försvarsindustrin och vara mycket negativt för vårt lands försvarsförmåga. Dessutom vill Vänsterpartiet lämna EU, med omfattande konsekvenser för ekonomi, jobb och välstånd.

Ansvarslös migrations- och integrationspolitik

Under flera år har Sverige varit ett av de EU-länder som tagit emot flest asylsökande i förhållande till befolkningsmängd. Detta har medfört stora påfrestningar på vårt mottagningssystem, men också på samhället i stort och förmågan att klara integrationen. Ändå vill Vänsterpartiet återvända till en migrationspolitik med permanenta uppehållstillstånd. De har inte heller trovärdiga förslag på hur fler nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden.

Ulf Kristersson har givit ett antal besked om vilken politik han vill att nästa regering ska föra. Nu är det dags för Stefan Löfven att ge sina besked. Vilka av Vänsterpartiets villkor tänker han acceptera för att fortsätta behålla regeringsmakten?


Gunnar Strömmer, partisekreterare (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.