Tyvärr, C-märkt politik slår mot landsbygden

Slutreplik från Vänsterpartiet om fördelningen mellan stad och land

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-04-04

Hur vi än vrider och vänder på det, gynnas inte landsbygdens människor av C-märkt politik, skriver Ulla Andersson.

REPLIK. Att ta bort värnskatten kostar miljarder varje år. Det är Stureplanscenterns kärnväljare som får en stor skattesänkning, i synnerhet redan välbeställda män i Stockholmsregionen.

De som får betala C och 73-punktsgängets högerkantrade överenskommelse är människor som bor och verkar i bruksorter och på landsbygden. Ställen som skriker efter fler lärare, fler poliser och fler arbetskamrater inom vård- och omsorgsyrkena.

Dessa glassiga miljarder, som även skulle kunna ha gått till att höja löner för de sämst betalda inom välfärden, går i stället till bilburna cityjeepsägare.

Lägg därtill Centerpartiets vurm för rut-bidrag, en fastighetsskatt utformad för lyxvillorna i Danderyd och privatisering av samhällsnyttig service, och vi har helt plötsligt en politik som ökar klyftan mellan stad och land, mellan låginkomsttagare och höginkomsttagare.

Stockholmskommunerna Danderyd, Lidingö och Täby behöver inte fler skattesänkningar, de behöver istället bidra till det gemensamma. Ska hela Sverige få förutsättningar att blomstra, behöver vår landsbygd och våra bruksorter samhälleliga investeringar. Då kan man inte prioritera skattesänkningar för redan välbeställda.

För Vänsterpartiet är det självklart att behålla värnskatten, att stå upp för en rättvis fastighetsskatt och ta bort Rut-bidragen. När vi satt med vid förhandlingsbordet fick kommunerna väsentliga höjningar av statsbidragen, landsbygdsstöd infördes liksom ambitiös satsning på fiber och på kollektivtrafik på landsbygden.  

Så ser en omfördelande ekonomisk politik ut. En politik som täpper till klyftan mellan stad och land, mellan dem som redan har mycket och de som har väldigt mycket mindre.

Vi förstår att Centern försöker blanda bort korten och prata om landsbygden som själen. Hur vi än vrider och vänder på det, gynnas inte landsbygdens människor av C-märkt politik.

Med Stureplanscenterns politik får landsbygden finansiera skattesänkningen för innerstadsmänniskornas livsstil. Med Vänsterpartiets politik betalar man och bidrar efter bärkraft. Det är politik som gynnar oss alla, inte bara klicken i toppskiktet.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här