Fel – jag är ingen anhängare av Putin

Replik från Jinge.se om desinformationskriget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-12-13

Uppgifterna om min blogg är felaktiga. Jag kritiserar SD som ett borgerligt högerparti, och är ingen anhängare av Putin, skriver Anders Romelsjö i en replik till Martin Klepke.

REPLIK. I artikeln ”Vänsterns oheliga allians – med SD” har Martin Klepke nämnt min blogg Jinge.se (plats 1–3 i rankning bland 800 politiska bloggar på Blogtoplist).

Han skriver (nedkortat) ”Redan två dagar efter flyganfallet mot Röda Korsets hjälpkonvoj i Syrien i september spreds en rysk videoupptagning på svenska Putintrogna vänstersiter, bland annat på vänsterbloggen Jinge, som beskrivs med orden ”Politik, vänster, opposition, anti-imperialist, socialist”. Den ryska videon visar att en bil stannar vid en av konvojens lastbilar, något som sägs bevisa att attacken skedde från marken.”

Uppgifterna om min blogg är felaktiga. Jag kritiserar SD som ett borgerligt högerparti, och är ingen anhängare av Putin. Däremot uppskattar jag, liksom andra motståndare till terrorism och anhängare av demokrati och nationell självständighet, Rysslands viktiga insatser för att bekämpa terrorismen i Syrien i legalt samarbete med Syriens regering, med stöd i FN-stadgan.

Detta minskar också terroristorganisationernas attraktionskraft i Europa, och flyktingströmmarna.

Jag skrev ”En hel del talar för att bombningen av FN:s hjälpkonvoj utfördes av rebeller/terrorister. Ryssland har en kort videosnutt som visar hur den attackeras på marken. Här finns en möjlig, ja en trolig förklaring”, det vill säga inte som Klepke påstår.

För faktabaserad analys läs ”Vitbok om Syrien” och bloggen, inte bara artiklar i angriparen USA:s anda.


Anders Romelsjö, bloggare, professor emeritus


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.