M tar rygg på SD – och kapar biståndet

Miljöpartiet: Det är egoistiskt, kallt och fullkomligt ovärdigt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-10-25 | Publicerad 2019-10-19

Svenska folket har länge stått upp för solidaritet med världens fattiga och den bärande principen att en procent av Sveriges BNI ska gå till världens mest utsatta människor. Det förfärar oss att M nu tar rygg på SD och föreslår att slakta biståndsbudgeten, skriver Isabella Lövin och Peter Eriksson (MP).

DEBATT. Svenska folket har länge stått upp för solidaritet med världens fattiga och den bärande principen att en procent av Sveriges BNI ska gå till världens mest utsatta människor. Det förfärar oss att Moderaterna nu tar rygg på Sverigedemokraterna och föreslår att slakta biståndsbudgeten.

Just nu ser vi hjärtskärande bilder från norra Syrien på kvinnor och barn som tvingas överge allt de känt, allt de äger och hållit kärt för att söka skydd undan den turkiska invasionen. Länge har konflikterna avlöst varandra i regionen, men inte bara här, på flera håll i världen utspelas nya tragedier och människors drivs på flykt av auktoritära regimer och våldsamma konflikter. Vi ser hur demokrati och yttrandefrihet hotas i allt fler länder, och kvinnors rättigheter ifrågasätts alltmer.

I dag lever över 65 miljon människor på flykt, över hälften är kvinnor och barn. Det är fler än under andra världskriget eller någon annan tid i mänsklighetens historia. Och av prognoserna att döma kommer antalet flyktingar fortsätta öka de kommande årtiondena, inte minst på grund av klimatförändringar.

Vi vet att att klimatkrisen drabbar alla, men de svagaste och mest sårbara människorna på jorden kommer att drabbas allra mest skoningslöst. Höjda vattennivåer tvingar människor från kustområden in i överbefolkade städer, utdragen torka skapar mat- och vattenbrist och översvämningar förstör skördar.

Den explosionsartade urbaniseringen och den växande bristen på mat, vatten och sanitet kommer i sin tur leda till tilltagande fattigdom och nya konflikter. År 2050 tyder prognoser på att omkring 200 miljoner människor, alltså drygt tre gånger så många som är på flykt idag, kommer ha tvingats överge sina hem på grund av klimatförändringar.

Som ett av världens rikaste länder har Sverige ett ansvar att mildra den utvecklingen. Det är ett självklart ansvar Sverige tagit länge, där riksdagens alla partier stått bakom att en procent av vår BNI ska gå till att hjälpa fattiga människor och länder att lyfta sig ur fattigdom.

Det svenska biståndet är enligt oberoende utvärderare inom OECD i världsklass. Det har gett oss respekt och inflytande i hållbarhetsfrågor i världen. Detta gav oss bland annat en tung röst i FN:s säkerhetsråd, där andra länder ser oss som en oberoende och solidarisk röst. Det ska vi vara stolta över.

Det är svårt att sätta exakta siffror på vilken skillnad biståndet har gjort, hur det har förändrat människors liv. Vårt envisa fokus på kvinnors och flickors rättigheter, hållbarhet och demokrati ger ringar på vattnet i generationer.

Naturligtvis betyder också varje skola, sjukhus, vårdcentral, sjuksköterska eller brunn av rent dricksvatten eller solpanel som det svenska biståndet bidragit till att tusentals föräldrar fått se sina barn växa upp i stället för att dö i förtid, eller att de kunnat gå i skolan och skaffa sig jobb där deras potential tas tillvara istället för att leva i hopplöshet, och kanske ofrivilligt tvingas ge sig iväg som ekonomisk migrant.

Man kan inte att överskatta den avgörande roll svenskt bistånd haft i miljontals människors liv.

Sverige gick från att vara ett utvecklingsland till att bli en av världens största biståndsgivare på mindre än fyra generationer. Sveriges humanitära engagemang är ett historiskt arv vi lämnar över till våra barn, det är en hörnsten i Sveriges utrikespolitik. Genom biståndet stödjer vi krafter för demokratiutveckling, för kvinnor och flickors rättigheter och för att förebygga en klimatkris som drabbar oss alla.

Att nu se Moderaterna ta rygg på Sverigedemokraterna – som i sin budget skär ner på biståndet med 16 miljarder – och föreslå att bryta denna humanistiska tradition, och i ett första steg skära ner på biståndet med sju miljarder, gör oss bestörta.

Att kapa en tredjedel av biståndet skulle ha förödande konsekvenser på de projekt som Sverige finansierar i utsatta länder och regioner. Det kommer att skapa mänskligt lidande där det fanns hopp, död där det fanns bot och konflikt där det fanns fred. Kanske lika provocerande är att se dem föreslå detta samtidigt som de kostar på sig att sänka skatterna i Sverige med 30 miljarder.

De kapar inte biståndet för att vi inte har råd, eller för att ge mer pengar till den svenska välfärden. Biståndspengar ska helt enkelt i stället hamna i svenskarnas plånböcker om Moderaterna får bestämma. Det är en egoistisk, kall och fullkomligt ovärdig politik.


Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet (MP)
Peter Eriksson, biståndsminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.