Vårt vallöfte: Vi höjer a-kassan permanent

Socialdemokraterna: Det handlar om respekt för vanligt folk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-05-01

Socialdemokraterna går till val på att permanenta den tillfälligt stärkta a-kassan som infördes under pandemin, skriver Magdalena Andersson, Tobias Baudin, Mikael Damberg och Eva Nordmark.

DEBATT. Sverige ska ha trygga försäkringar och pensioner som går att leva på. Det är en central del av den svenska modellen som har byggt Sverige och svensk ekonomi stark. Vi behöver fortsätta stärka Sverige och öka tryggheten för vanligt folk.

Putins olagliga krig mot Ukraina har lett till höjda priser för vanligt folk och ökad ekonomisk osäkerhet. Svenska folket ska inte behöva bära den kostnaden eller otryggheten ensamma.

Socialdemokraterna vill därför höja ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen. Vi går till val på att permanenta den tillfälligt stärkta a-kassan som infördes under pandemin.

Reformen innebär att vanliga löntagare som tjänar upp till 33 000 kr i månaden ska kunna få ut 80 procent av sin lön i ersättning under tiden som man ställer om till nytt jobb.

Coronapandemin har tydliggjort vikten av en stark arbetslöshetsförsäkring som ger trygghet åt löntagarna. Genom korttidsarbete och en förstärkt a-kassa kunde vi under pandemin säkra tryggheten för vanligt folk och hålla hjulen snurrande i svensk ekonomi. Både löntagare och företag kunde övervintra krisen.

Nu ser vi en urstark återhämtning på svensk arbetsmarknad. Arbetslösheten sjunker snabbt och är redan lägre än innan krisen. Framtidsoptimismen ökar inom näringslivet och antalet nyanmälda jobb är fler än någonsin tidigare.

Annorlunda var det efter finanskrisen. Bland det första Moderaterna gjorde när de kom till makten 2006 var att chockhöja avgifterna till arbetslöshetsförsäkringen och försämra villkoren.

I ett slag föll medlemskapet i a-kassan från 80 procent av arbetskraften till 66 procent. Antalet medlemmar minskade med nästan en halv miljon.

När finanskrisen slog till var det alltför många som stod utanför arbetslöshetsförsäkringen och helt saknade inkomsttrygghet när de blev av med jobbet.

Tyvärr verkar det inte heller som att Moderaterna lärt sig något av sina tidigare misstag. Trots höjda priser för vanligt folk så vill Moderaterna sänka ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen.

För byggnadsarbetaren som tjänar 33 000 kronor i månaden skulle en moderatledd regering med stöd av SD kunna innebära upp till 7 000 kronor mindre i månaden i ersättning vid arbetslöshet jämfört med dagens nivå i försäkringen.

Under för lång tid fick tryggheten för hårt arbetande människor stå tillbaka. Men vi socialdemokrater vet att samhället är som starkast när vi möter utmaningar tillsammans.

En stark a-kassa är en fråga om respekt för vanligt folk, byggd på tanken om plikt och rätt. Man ska kunna betala hyran medan man söker nytt jobb och inte hamna i fattigdom.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har gjort flera förstärkningar av arbetslöshetsförsäkringen. 2015 höjde vi både den inkomstrelaterade ersättningen och grundersättningen – den första höjningen sedan 2002.

Under coronapandemin höjde regeringen både takbeloppet och grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen för att öka den ekonomiska tryggheten för löntagare under krisen. Över 270 000 människor gick med i a-kassan under pandemin.

Nu behöver vi ta nästa steg och permanent höja ersättningen i a-kassan.

Arbetslöshetsförsäkringen är en viktig omställningsförsäkring både för individen och samhället. Just nu skapas tiotusentals nya gröna jobb runt om i hela landet till följd av de stora gröna investeringarna.

För att fler ska kunna och våga ställa om till dessa jobb så behöver vi ha bra möjligheter till omställning. I detta är en stark a-kassa viktig men också möjligheten till vidareutbildning.

Det nya omställningsstudiestödet kommer göra det väsentligt enklare att utbilda sig mitt i livet tack vare ett studiestöd som för de allra flesta kommer motsvara minst 80 procent av lönen.

En reform som OECD anser kommer ge Sverige ett av det bästa omställningssystemen i världen.

Medan Moderaterna fortsätter driva en politik som syftar till att göra vanliga människor fattiga så går vi Socialdemokrater till val på att stärka Sverige, stärka vår omställningsförmåga och stärka tryggheten för svenska löntagare.


Magdalena Andersson, partiordförande och statsminister (S)
Tobias Baudin, partisekreterare (S)
Mikael Damberg, finansminister (S)
Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.