Borde vi ens ha rösträtt?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-10

Bert Karlsson: ”Kanske är det dags att ersätta låtsasdemokratin med en vd”

ONÖDIG RIKSDAG Folk begriper inte vad de röstar på och politikerna inte vad de beslutar om. Därför väcker Bert Karlsson tanken att avskaffa allmän rösträtt, skrota demokratin och i stället låta en verkställande direktör sköta Sverige AB. Förebilden finns i Dubai. (Bilden är ett montage.)

Det här är landet där medborgarna får äta glass och godis gjort på koskit, löss och håravfall, men inte en dag gammal köttfärs.

Det här är landet där så kallade miljöpolitiker satsar på ett i framtiden omöjligt drivmedel som etanol, när övriga Europa lägger miljarder på att utveckla vätgasen.

Det här är landet som i humanitetens namn tar emot flyktingar bara för att placera dem i getton där de ges noll chans att försörja sig.

Var?

Här, Sverige – dubbelmoralens förlovade land.

Exemplen är många.

Det värsta av alla? Kanske etanolsatsningen.

Staten ger oss 10 000 kronor i miljöpremie om vi köper en miljöbil. Tack så mycket, säger vi, och kör förbi etanolpumpen och trycker vanlig bensin i tanken, eftersom den i dag inte är speciellt mycket dyrare än etanolen. Premien är ett slag i luften och i grunden ett rent pr-trick av så kallade miljöpolitiker. Dessa lanserar dessutom och mot bättre vetande etanolen som framtidens drivmedel.

För att täcka 10 procent av den europeiska drivmedelsmarknaden krävs att vi tar 70 procent av jordbruksarealen i anspråk, vilket naturligtvis vore en fullständig katastrof för livsmedelsproduktionen: effekterna har redan visat sig i Afrika.

Men när övriga Europa diskuterar vätgas och satsar miljarder på att utveckla den som energikälla, fortsätter våra svenska miljöpolitiker att med en dåres envishet hålla fast vid etanolen.

Av våra kända energitillgångar svarar vattnet för inte mindre än fyra femtedelar. Men hur många känner egentligen till att det är spänningen i vattnet som kan ge vätgas? Sådana projekt finns redan i Sverige, men de får inga pengar. Om miljöbilspremien i stället satsats i dessa projekt hade produktionen varit igång för länge sedan. Då hade vi dessutom haft en bilpark med 30 procents lägre energiförbrukning.

Det är samma miljöpolitiska dubbelmoral som råder kring kärnkraften, där våra folkvalda pratar om avveckling samtidigt som vi handlar kärnkraft från Finland och Baltikum, och kolkraft från Tyskland och Danmark. Och det är samma politiska dubbelmoral som styr debatten kring torskbeståndet: vi uppmanas till torskbojkott, samtidigt som fiskeflottorna tvingas slänga hundratals ton torsk som fastnat i näten överbord eftersom kvoterna är fyllda.

Vi stoppar i oss tonvis med glass och godis som innehåller allt från koskit och löss till håravfall och tarmar. Anja Pärson gör reklam för den kanske onyttigaste av chokladsorter, Kexchoklad. McDonalds driver reklamkampanjer som ger oss överviktiga barn. Allt utan reaktioner eller protester.

Men när Ica säljer en dag gammal köttfärs blir det ett jäkla hallå, trots att alla vet att ingen dött av vare sig en eller två dagar gammal färs. Denna mediebluff ledde till att flera Icabutiker ökade försäljningen av färs, självklart som en ren effekt av mediedrevet. Dubbelmoral.

Precis som i flyktingpolitiken, där vi talar om det humana Sverige som tar emot allt och alla som har det svårt. Men sen då? Vi tog emot dem och placerade dem i getton där de har små möjligheter att försörja sig. I dag visar det sig att 40 procent av invandrarbarnen betraktas som fattiga. Konsekvens: många av dem tvingas in i kriminalitet. Är det humant?

Är det humant att stoppa företag som använder barnarbetare som kanske drar in pengar som ger familjen en chans att över huvud taget överleva? Och vem hjälper dessa familjer när de står utan försörjning?

Politiska återställare för att rätta till galenskaperna?

Glöm det. Under de 15 år som gått sedan jag lämnade riksdagen har det inte gjorts en enda återställare. Införandet av reklamradion är ett bra exempel. Socialdemokraterna var hårda motståndare och hade världens chans att ändra det. Vad som hände? Ingenting.

Nu har vi ändå de politiker vi förtjänar, det är vi som röstat fram dem. Och när svenska folket redan efter två veckor ville få bort den nya regeringen säger det väl allt om oss väljare.

Borde vi få ha rösträtt i vår låtsasdemokrati? Kanske är det dags att vi ersätter vårt demokratiska system med en verkställande direktör, som i Dubai.

Dubai är det land som utvecklas mest i världen just nu. Det kan vara vd:ns förtjänst.

Dagens debattör

Bert Karlsson

62 år, Skara, bokförläggare och entreprenör, f d skivbolagsdirektör och medgrundare av Ny demokrati.