Alkohol kostar Sverige 103 miljarder om året

Systembolaget: Därför måste vi fortsätta hålla nere konsumtionen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-11

Det finns 103 miljarder skäl till att fortsätta arbeta för att hålla nere alkoholkonsumtionen och minska skadorna, skriver Systembolagets vd Magdalena Gerger.

DEBATT. Kostnaderna för alkoholkonsumtionen i Sverige uppgår till 103 miljarder kronor under ett år. I vartannat misshandelsfall är alkohol inblandat och ungefär 660 000 av alla vårdbesök är alkoholrelaterade. Under ett år tas 625 000 alkoholrelaterade sjukdagar ut.

Detta visar en ny studie av alkoholens kostnader och nyttor som Systembolaget har beställt.

Sverige ligger i den del av världen som dricker mest, men tack vare en framgångsrik restriktiv alkoholpolitik dricker vi mindre än de flesta av våra grannländer. Trots detta kostade alltså alkoholen samhället ofattbara 103 miljarder kronor år 2017.

Att alkoholkonsumtionen påverkar hela samhället är väl känt. Ändå är det närmare tio år sedan som den senaste omfattande studien av alkoholens samhällskostnader – Missbruksutredningen – gjordes.

Därför gav Systembolaget det internationella utredningsföretaget Ramboll i uppdrag att räkna på alkoholens samhällsekonomiska konsekvenser – såväl dess kostnader som de nyttor som alkoholen skapar.

Ett område där alkoholkonsumtionen får stora effekter är inom rättsväsendet. I vartannat misshandelsfall under 2017 var alkohol inblandat. Totalt utredde polis och åklagare 162 000 alkoholrelaterade fall till en kostnad för samhället på närmare tio miljarder kronor.

Hälso- och sjukvården är ett annat område där alkoholkonsumtionen får stora konsekvenser. Kostnader för att behandla alkoholrelaterade sjukdomar och olycksfall finns överallt i vården – från primärvård till slutenvård.

Både rättsväsendet och sjukvården är i dag erkänt hårt belastade och det är därför viktigt att arbeta hårt med att mota alkoholskador och de kostnader skadorna medför.

Studien visar också att alkohol orsakar ett produktionsbortfall motsvarande 35 miljarder kronor. Bakom denna summa döljer sig medarbetare och kollegor som avlider i förtid på grund av alkoholrelaterade sjukdomar eller olyckor, medarbetare som sjukskrivs – men också de som är på jobbet trots att de inte borde; kort sagt är för bakfulla för att arbeta.

Riskbruk, missbruk och beroende påverkar inte bara den egna hälsan och kroppen utan människor i ens närhet. Att en person dricker för mycket drabbar alla; barn, nära och kära, kollegor och arbetsgivare. Detta får stora konsekvenser, framförallt för barnen.

Försämrad livskvalitet, som oro för föräldrar eller för sin partner, är ett subjektivt mått, men likväl är det en samhällskostnad som enligt studien uppgår till mer än 40 miljarder kronor.

Syftet med den nya studien har också varit att, för första gången, titta på de nyttor som alkoholkonsumtionen skapar. Att även titta på nyttor ger en mer komplett bild av kostnaderna kring alkohol.

I Sverige har vi under de senaste fem åren sett en stark ökning av små hantverksmässiga bryggerier och vingårdar – och de, och andra större producenter, bidrar till svensk ekonomi. I studien uppskattas även konsumenternas nytta av att dricka alkohol. De samlade nyttorna av alkoholkonsumtionen under 2017 uppgick enligt studien till cirka 10 miljarder kronor.

Vin till maten eller en öl efter jobbet är en njutning för många, men alkohol är inte en vara som andra. I Sverige har vi en relativt sett låg alkoholkonsumtion. Trots det skapar alkoholen sömnlösa nätter, våld i och utanför hemmet och kostnader som uppgår till 103 miljarder.

Det finns helt enkelt 103 miljarder skäl till att fortsätta arbeta för att hålla nere alkoholkonsumtionen och minska skadorna.


Magdalena Gerger, vd Systembolaget


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.