SD – ett parti som är helt utan värderingar

Debattören: Partiet är oförmögna att hantera migrationsfrågan och andra problem som vi står inför

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-07-25

DEBATT. Sverigedemokraternas besked att de lika väl kan stödja en socialdemokratisk regering som en alliansregering visar att SD är ett parti utan grundläggande värderingar.

Sverige behöver en ny regering som både kan hantera migrationsfrågan men också alla de andra problem som vi står inför. Det är både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna oförmögna att göra.

Invandring och migration kommer fortsatt vara stora frågor både i valrörelsen och under de kommande åren. En stram och långsiktigt hållbar migrationspolitik måste bygga på att Sverige både tar sitt delansvar för en värld där många är på flykt och att vi samtidigt klarar av våra välfärdsåtaganden.

Moderaterna har gång på gång under mandatperioden varit tydliga med att vi behöver en stram och långsiktigt hållbar migration. Nu senast röstade vi nej till Socialdemokraternas hårt kritiserade gymnasielag som var tänkt att ge 9 000 ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige trots att de saknar asylskäl.

Förutom att själva förslaget frångår principen om en reglerad invandring, är lagen så undermåligt utformad att både migrationsdomstolen i Malmö och Stockholm har slagit fast att den inte kan tillämpas.

Trots det öppnade Sverigedemokraterna nyligen upp för att för att stödja en ny Löfven-regering. Det är oseriöst och skapar politisk instabilitet, något som är det sista Sverige behöver mer av. Det behövs en regering som är tydlig med vad väljarna kan förvänta sig och vad en röst på partiet de facto innebär.

Den nuvarande regeringens skattehöjningar på över 60 miljarder kronor, märks i plånboken för vanliga familjer. Trots stora skattehöjningar på arbete, bensin och sparande har man inte fått valuta för pengarna.

Vårdköerna har fördubblats, polistätheten är den lägsta på tio år och var femte elev lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. Sverigedemokraterna verkar vara beredda att låta detta fortgå, men det är inte vi.

Ett parti som anstränger sig hårt för att få politisk inflytande måste ha stabila grundvärderingar att stå på men också en trovärdig budget. Under kommande mandatperiod är sannolikheten stor att Sverige kommer att gå in i en lågkonjunktur.

Då kommer den ekonomiska politiken att spela en avgörande roll. Sverigedemokraternas budget skulle få ödesdigra konsekvenser. Den innebär orealistiska antaganden, stora underskott och skulle innebära att kommunernas ekonomi blir ännu mer ansträngd än i dag.

Sverigedemokraterna går till val på att ta bort alla subventionerade anställningar, förutom dem som riktar sig till personer med funktionshinder.

Att ta bort nystartsjobben skulle med högsta sannolikhet innebära att de personer som i dag har dessa anställningar, i stället skulle behöva få försörjningsstöd. Ju fler som behöver försörjningsstöd, desto större kostnader för kommunerna. Pengar som kommunerna annars hade kunnat investera i skolan eller äldreomsorgen.

Moderaterna är inte beredda för att låta Stefan Löfven sitta kvar vid makten i fyra år till. Vi kommer att göra allt vi kan för att våra idéer ska få maximalt genomslag och för att vi genomför de reformer som Sverige behöver.

Det innebär både en stram migrationspolitik, kortare vårdköer och fler poliser. Alliansen har löst svåra problem förut och jag är övertygad om att vi kan göra det igen.

Sverigedemokraternas besked är viktigt – en röst på SD kan lika gärna vara en röst på Stefan Löfven. Vill man byta regering gör man alltså bäst i att rösta på Moderaterna.

Tobias Billström (M), Gruppledare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.