Trött på S? Låna ut din röst till Moderaterna

Svantesson och Strömmer: Magdalena Andersson är ansvarig för misslyckandet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-11-03

Vi uppmanar alla besvikna socialdemokrater att låna ut sina röster till Moderaterna. Vårt löfte är att göra allt vi kan för att få ordning på Sverige, skriver Elisabeth Svantesson och Gunnar Strömmer.

DEBATT. I dag inleder Socialdemokraterna sin kongress i Göteborg. Många stora ord kommer att höras från talarstolen, och nya tjusiga löften om framtiden kommer att ställas ut.

Problemet är att det är samma löften som hörts från Socialdemokraterna under de senaste åtta åren. Detta samtidigt som resultaten blivit de motsatta.

Arbetslösheten och utanförskapet, den grova brottsligheten, bristen på ren och stabil el – på punkt efter punkt går samhällsutvecklingen åt helt fel håll.

Denna verklighet kan inte valet av en ny partiledare ändra på. Tvärtom är Magdalena Andersson i högsta grad ansvarig för Socialdemokraternas misslyckande.

Hon har varit Stefan Löfvens högra hand, och som finansminister varit arkitekten bakom samtliga regeringens budgetar. 

Socialdemokraterna samlades till kongress i Göteborg även våren 2013. Då, inför valet 2014, lovade partiet att Sverige skulle ha lägst arbetslöshet i EU år 2020.

Magdalena Andersson var inte bara med och formulerade löftet. Under två valrörelser gick hon i främsta linjen för det, och som finansminister har hon varit ytterst ansvarig för att leva upp till det.

Facit: I stället för EU:s lägsta arbetslöshet fick Sverige den fjärde högsta, efter Spanien, Grekland och Italien.

Faktum är att Sverige är det enda landet i EU som har högre arbetslöshet idag än vid valet 2014, och långtidsarbetslösheten slår rekord. Det är inte konstigt att väljarna nu har det lägsta förtroendet på 15 år för Socialdemokraternas jobbpolitik.

Magdalena Anderssons lättsinniga löften gäller dessvärre inte bara jobben. Våren 2017 lovade hon, tillsammans med kollegan Anders Ygeman, att Sverige ska ha 10 000 fler polisanställda senast år 2024.

Polisen har själva bedömt att 7 000 av dessa bör vara just poliser och inte civilanställda.

Facit: Med regeringens politik kommer målet inte att nås. I år gapar en femtedel av platserna på polisutbildningen tomma. Och samtidigt fortsätter skjutningarna att skörda människoliv. "Sverige är Europas farligaste land", slog tyska tidningen Bild fast häromdagen.

På andra områden verkar Magdalena Andersson dock hålla vad hon lovar. Hösten 2013 satte hon ned foten för Socialdemokraternas räkning och deklarerade att kärnkraften skulle avvecklas.

Facit: Sakta men säkert ser det ut som hon får sin vilja igenom, och konsekvenserna är förödande. Ringhals 1 och 2 stängdes nyligen, och nu rekordeldar istället Karlshamnsverket 140 000 liter olja i timmen. Elbrist och skenande priser pressar hushållen, och äventyrar jobb och investeringar. 

Vi ser nu att alltfler väljare som tidigare röstat på Socialdemokraterna tycker att samhällsutvecklingen går åt helt fel håll, och att ett regeringsskifte i nästa val är enda chansen till en vändning.  

Vi uppmanar alla besvikna socialdemokrater att låna ut sina röster till Moderaterna. I gengäld lovar vi att göra allt vi kan för att få ordning på Sverige.

Moderaterna kommer samla landet, inte splittra. Vi ska fokusera på Sveriges stora problem och steg för steg ta tillbaka kontrollen: Bryta utanförskapet och bidragsberoendet.

Skärpa straffen och satsa på rättsväsendet för att trycka tillbaka brottsligheten.

Säkra tillgången till ren och stabil el till rimliga priser för både hushåll och företag.

För det finns ingenting som är dåligt i Sverige som inte kan åtgärdas med det som är riktigt bra i Sverige. Men det kräver en ny regering och en ny kurs.

Tillsammans kan vi få ordning på Sverige!


Elisabeth Svantesson, förste vice partiordförande och ekonomisk-politisk talesperson (M)
Gunnar Strömmer, partisekreterare (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.