Män är miljöbovar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-20 | Publicerad 2011-03-18

Danny Saucedo i kändisupprop: Skärp er killar – och bli klimathjältar

Danny Saucedo.

De accelererande klimatförändringar vi ser i dag beror på mänskliga aktiviteter. Vår konsumtion och produktion rubbar naturens balans. Samhället behöver göra kraftfulla investeringar i energi, transporter och bostäder som gör det möjligt för människor att leva hållbart. Om vi inte ändrar våra levnadsmönster så är inte frågan om vi står ­inför en katastrof, utan när.

Annika Carlsson-Kanyama, en av våra mest kända svenska konsum­tionsforskare, har gjort en undersökning som visar att ensamstående män gör av med 20 procent mer energi än ensamstående kvinnor. Bland annat väljer män att lägga mer pengar på energiintensiva varor än kvinnor.

Det finns flera olika faktorer i kvinnors och mäns livs­stilar som påverkar klimatet i olika grad: transporter och köttkonsumtion är några av de största klimat­bovarna globalt sett. Män konsumerar betydligt mer kött än kvinnor, som oftare är vegetarianer. Köttätandet står för 18 procent av växthusgasutsläppen globalt. Enligt Naturvårds­verkets senaste rapport om klimatet är hälften av alla kvinnor beredda att äta mindre kött för klimatets skull, medan mindre än en fjärdedel av männen är det. Män köper och kör bil i klart högre grad än kvinnor, som oftare åker kommunalt.

Enligt samma undersökning är 67 procent av kvinnorna beredda att köra mindre bil, medan mindre än hälften av männen är det.

Kvinnor har alltså oftare en mer miljösmart livsstil och konsumtionsbeteende. Naturvårdsverkets undersökning visar också att kvinnor tar klimathotet på större allvar än män och att kvinnor i högre grad är beredda att betala mer för en vara eller en tjänst från företag som aktivt arbetar med hållbarhetsfrågor.

Ändå är det männen som har mest att säga till om när det gäller de viktiga beslut som fattas i klimatfrågan. Män är till exempel klart överrepresenterade i bolagsstyrelser och i de internationella klimatförhandlingarna.

Under WWF:s klimatmanifestation Earth Hour kommande lördag uppmanas alla att släcka ljuset en timme på kvällen som en signal till politikerna för klimatet. I år tar WWF Earth Hour ett steg längre till att också fokusera på hjältedåd i vardagen.

Vi kan faktiskt förändra ­våra konsumtionsmönster och hur vi använder våra globala naturresurser. Det handlar om att äta mindre kött och mer vegetariskt, att ta bussen eller cykeln i?stället för bilen, att laga mat på rester, att välja grön el eller att laga och ta tillvara på saker i stället för att slänga dem.

Så, kvinnor, tack för er insats för klimatet samt att ni är redo att göra mer. Och män, ni kan bättre. Anta utmaningen. Bli superhjältar för klimatet under 2011 och bidra till att rädda planeten.

Danny Saucedo
Artist och Earth Hour-ambassadör

Håkan Wirtén
Generalsekreterare Världsnaturfonden WWF

Alexandra Charles
Grundare och ordförande för 1,6 miljonerklubben

Christina Schollin
Skådespelare och ambassadör  för 1,6 miljonerklubben

Bea Szenfeld
Modedesigner och ambassadör  för 2,6 miljonerklubben

Anna Skipper
Kost- och näringsexpert och  ambassadör för 2,6 miljonerklubben

Monika Ahlberg
Matexpert och ambassadör  för 1,6 miljonerklubben

Åsa Vilbäck
”Doktor Åsa”, ambassadör för 1,6 miljonerklubben

Peter Westman
Naturvårdschef,  Världsnaturfonden WWF

Följ ämnen i artikeln