Låt Andorra få sommar – OS

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-27

Löjligt krav på Stefan Holm.

Jag tror inte på någon bojkott av OS i Kina. Skälet är enkelt, kapitalisterna står på rad för att håva in de stora vinsterna i handeln med det expanderande Kina. Jag tappade alla illusioner när till och med it-företaget Google gick med på Kinas krav på censur på internetsajten. Om vi kräver att Stefan Holm i det läget ska stanna hemma från OS för att vara solidarisk med Tibet blir det nästan löjligt.

En bojkott kräver politiska beslut. Den kräver internationella enade politiska beslut för att få effekt. Något sådant lär vi inte få uppleva, inte ens ett ynka litet förslag från FN är mitt heta tips.

Det vore lättare om politikerna i stället utövade påtryckningar på OS-kommittén. Alla är överens om att idrott och politik inte hör ihop. Ett skäligt krav borde vara att kräva att inga diktaturer får ordna OS. Inga länder som bryter grovt mot mänskliga rättigheter eller angriper andra länder borde få ha något med OS att göra. USA avrättar minderåriga, Rysslands så kallade demokrati är ett skämt osv. Jag inser givetvis att det inte blir så många länder kvar.

Jag kommer bara på Island och Schweiz och möjligtvis minilandet Andorra med sitt speciella styrelseskick. Så varför inte sommar-OS i Andorra och vinter-OS på Island, ända tills andra länder kvalar in i gruppen av fredliga stater? Vad enkelt allt vore.

Lotta Gröning

Följ ämnen i artikeln