Anna Troberg: bankernas regler hotar vår frihet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-11-13

Deras regler tvingar på oss det amerikanska bibelbältets moralsyn

När jag var liten och tittade på tv brukade vi fnissa över hur tramsigt pryda de var i USA. Det fanns ingen hejd på hur man ansträngde sig för att inte visa något naket. Folk klev ur sängen färdigsminkade och påklädda. Folk duschade med badbyxor på. Det var en tydlig konstrast mot de svenska tv-produktioner vi var vana vid. I Sverige hymlade man inte med nakenheten. Den var så naturligt att amerikanernas prussiluskande betraktades som ett rent skämt.

På den tiden utsattes vi bara för den där skeva moralsynen genom tv. I dag utsätts vi för den från många håll, eftersom allt fler privata bolag valt att anammat rollen som våra moraliska väktare.

Facebook håller koll på våra Facebook-bilder. För mycket hud, oavsett i vilket sammanhang, är en grund för att man utan närmare förklaring eller chans till upprättelse ska bli bannlyst från gemenskapen på Facebook.

Visa och Mastercard låter oss inte spenderar våra pengar på våld och snusk. Vill du se en gammal kultförklarad skräckfilm? Glöm det. Det är inte passande. Vill du krydda ditt sexliv med sexleksaker? Glöm det. Sådant gör inte rekorderliga Visa och Mastercard-kunder.

Tyvärr är det inte bara vår förströelse som placerats under en moralisk lupp. Även vår relation till samhället och vårt politiskt engagemang granskas.

Apple Store valde att kalla Naomi Wolfs bok ”Vagina”  för ”V****a”, så att ingen skulle chockeras över att plötsligt stå öga mot öga med ordet för det kvinnliga könsorganet.

Facebook har nyligen blockerat administratörerna till en grupp för kvinnors frigörelse i arabvärlden. Anledningen var att en av dem postat en bild av en kvinna med utsläppt hår.

Visa och Mastercard blockerar alla betalningar till Wikileaks. Det är tydligen inte moraliskt försvarbart att avslöja krigsbrott. Märkligt nog verkar det vara moraliskt försvarbart att marschera runt i lakan och hävda att man är en härskarras med rätt att förtrycka andra på grund av deras hudfärg, för man processar fortfarande pengar till Ku Klux Klan.

Svenska banker gör inte några moraliska överväganden. De följer bara de amerikanska bolagens regler för vilka betalningar som ska godkännas. Bankerna processar köp av aktier i ljusskygga bolag som Lundin Petroleum för att i nästa sekund neka köp av filmklassikern ”Braindead”. Nog är det väl märkligt att ingen reflekterat över hur det kan komma sig att lågbudgetfilm plötsligt har blivit farligare än högbudgetfolkmord.

Det finns de som oroar sig för att någon sorts fundamentalistisk islamisering med buller och bång ska ta över det svenska samhället och tvinga på oss en begränsande moralsyn. Det behöver de inte oroa sig för. Om någon muslimsk grupp faktiskt sitter och planerar något sådant, så kommer de i vilket fall för sent till festen. Det amerikanska bibelbältets moralsyn har redan penetrerat våra liv via de tjänster vi dagligen använder oss av när vi handlar och umgås.

Du och jag har små möjligheter att hävda våra rättigheter mot privata bolag som er sig som moralens väktare. Vår enda möjlighet till upprättelse är att skapa ett offentligt rabalder kring vår sak. I en värld där nymoralistiska övergrepp blir vanligare kommer det dock att bli allt svårare. Den amerikanska, tämligen perverterade moralsynen håller på att bli en norm även här hos oss.

Vår frihet hotas inte av terrorister och bomber. Den hotas inte av exponerad hud, splatterfilm, anatomiska ord eller av sexuell krydda i vardagen. Vår frihet hotas av alla de där små begränsande attitydförändringar som en efter en smyger sig på oss, som en tjuv om natten, när vi minst anar det.

Anna Troberg

Partiledare, Piratpartiet

Följ ämnen i artikeln