Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Larmet: Ny schemaläggning hotar ”Min barnmorska”

”Jag känner oro”

Publicerad 2023-01-26

När barnmorskorna kommer att schemaläggas på ett annat sätt hotas vårdmodellen ”Min barnmorska”, enligt de som jobbar med detta.

– Det känns som att man urholkar en bra vårdmodell som gett fina resultat, att det enda valet som finns för gravida, som exempelvis är förlossningsrädda, rycks undan, säger barnmorskan Camilla Särnholm.

Min barmorska startade som ett projekt september 2018 på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Vårdmodellen som utvecklats bygger på att samma barnmorska följer den gravida kvinnan genom hela graviditeten, förlossningen och till att eftervården avslutas. I dag samarbetar Karolinska med tre barnmorskemottagningar: Älvsjö, Skärholmen och Barnängen.

Modellen är utformad för kvinnor som exempelvis är förlossningsrädda eller lider av psykisk ohälsa.

– Det är ett arbetssätt som vi skruvat och filat på. I våra utvärderingar har vi sett att det gett fina medicinska resultat och att familjer är nöjda med det här, säger Camilla Särnholm på Barnängens barnmorskemottagning.

Camilla Särnholm.

”Kommer bli mindre tillgängliga”

Hon och kollegorna inom Min barnmorska har arbetat under ett lokalt kollektivavtal som gjort att de har kunnat varit under beredskap för kvinnorna när de behöver dem, oavsett tid på dynget. Nu när Min barnmorska blivit ett vårdval på Karolinska har sjukhusets ledning valt att inte förlänga kollektivavtalet. Det innebär att barnmorskorna kommer att schemaläggas på sjukhuset i stället för att kunna ha samma beredskap.

– Vi kommer att schemaläggas på ett sådant sätt att vi kommer att bli mindre tillgängliga för kvinnorna inom Min barnmorska, säger Camilla Särnholm.

Farhågorna är att de inte kommer kunna jobba lika kontinuerligt med de gravida, som de gjort hittills, eller kunna hålla samma kvalitet.

– Det kommer att vara en större risk att man föder med en barnmorska som man inte känner.

Vad konsekvenserna kommer bli vet de inte än.

– Jag känner oro för de som skrivit in sig utifrån förutsättningarna vi har erbjudit, med tanke på att vissa är förlossningsrädda och kanske inte vågat föda alls annars överhuvudtaget. Det känns som att man urholkar en bra vårdmodell som gett fina resultat, att det enda valet som finns för gravida, som exempelvis är förlossningsrädda, rycks undan.

– Vi har sett vad det här alternativet betyder för gravida och familjerna under de här fyra åren. Det går inte att bortse.

Även politiker har varit positivt inställda till vårdmodellen och liknande arbetssätt har införts i andra delar av landet.

– Från att vi startade har vi rest runt och pratat om vår vårdforn runt om i landet, och spridit inspiration till andra sjukhus. Det vore väldigt tråkigt om vi som startade det inte får fortsätta på det sätt vi arbetat. Men vårt arbete har inte varit förgäves, det har varit otroligt utvecklande.

Sjukhuset: Ska säkras en tillgänglighet

Maria Söderkvist, verksamhetschef för Graviditet och Förlossning på Karolinska universitetssjukhuset, svarar på kritiken.

– När Min barnmorska nu blir en del av vårdvalet kommer vi att kunna planera verksamheten bättre vilket leder till att kapacitet och tid kan frigöras från fler barnmorskor bland de 240 som jobbar hos oss. Det betyder att vi troligtvis kommer kunna erbjuda fler oroliga gravida möjligheten att vara en del av Min barnmorska. Vi bedömer också att beredskap och tillgänglighet kan upprätthållas på samma nivå som under projektet, säger hon.