Larmet: Ny schemaläggning hotar ”Min barnmorska”

”Jag känner oro”

Publicerad 2023-01-26

När barnmorskorna kommer att schemaläggas på ett annat sätt hotas vårdmodellen ”Min barnmorska”, enligt de som jobbar med detta.

– Det känns som att man urholkar en bra vårdmodell som gett fina resultat, att det enda valet som finns för gravida, som exempelvis är förlossningsrädda, rycks undan, säger barnmorskan Camilla Särnholm.

Min barmorska startade som ett projekt september 2018 på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Vårdmodellen som utvecklats bygger på att samma barnmorska följer den gravida kvinnan genom hela graviditeten, förlossningen och till att eftervården avslutas. I dag samarbetar Karolinska med tre barnmorskemottagningar: Älvsjö, Skärholmen och Barnängen.

Modellen är utformad för kvinnor som exempelvis är förlossningsrädda eller lider av psykisk ohälsa.

– Det är ett arbetssätt som vi skruvat och filat på. I våra utvärderingar har vi sett att det gett fina medicinska resultat och att familjer är nöjda med det här, säger Camilla Särnholm på Barnängens barnmorskemottagning.

Camilla Särnholm.

”Kommer bli mindre tillgängliga”

Hon och kollegorna inom Min barnmorska har arbetat under ett lokalt kollektivavtal som gjort att de har kunnat varit under beredskap för kvinnorna när de behöver dem, oavsett tid på dynget. Nu när Min barnmorska blivit ett vårdval på Karolinska har sjukhusets ledning valt att inte förlänga kollektivavtalet. Det innebär att barnmorskorna kommer att schemaläggas på sjukhuset i stället för att kunna ha samma beredskap.

– Vi kommer att schemaläggas på ett sådant sätt att vi kommer att bli mindre tillgängliga för kvinnorna inom Min barnmorska, säger Camilla Särnholm.

Farhågorna är att de inte kommer kunna jobba lika kontinuerligt med de gravida, som de gjort hittills, eller kunna hålla samma kvalitet.

– Det kommer att vara en större risk att man föder med en barnmorska som man inte känner.

Vad konsekvenserna kommer bli vet de inte än.

– Jag känner oro för de som skrivit in sig utifrån förutsättningarna vi har erbjudit, med tanke på att vissa är förlossningsrädda och kanske inte vågat föda alls annars överhuvudtaget. Det känns som att man urholkar en bra vårdmodell som gett fina resultat, att det enda valet som finns för gravida, som exempelvis är förlossningsrädda, rycks undan.

– Vi har sett vad det här alternativet betyder för gravida och familjerna under de här fyra åren. Det går inte att bortse.

Även politiker har varit positivt inställda till vårdmodellen och liknande arbetssätt har införts i andra delar av landet.

– Från att vi startade har vi rest runt och pratat om vår vårdforn runt om i landet, och spridit inspiration till andra sjukhus. Det vore väldigt tråkigt om vi som startade det inte får fortsätta på det sätt vi arbetat. Men vårt arbete har inte varit förgäves, det har varit otroligt utvecklande.

Sjukhuset: Ska säkras en tillgänglighet

Maria Söderkvist, verksamhetschef för Graviditet och Förlossning på Karolinska universitetssjukhuset, svarar på kritiken.

– När Min barnmorska nu blir en del av vårdvalet kommer vi att kunna planera verksamheten bättre vilket leder till att kapacitet och tid kan frigöras från fler barnmorskor bland de 240 som jobbar hos oss. Det betyder att vi troligtvis kommer kunna erbjuda fler oroliga gravida möjligheten att vara en del av Min barnmorska. Vi bedömer också att beredskap och tillgänglighet kan upprätthållas på samma nivå som under projektet, säger hon.

MER OM FAMILY

Emmy led av förlossningsrädsla – födde hemma: Supermäktigt

Läkarens varning för ”vild graviditet”

Kraftig kritik mot regionen efter inlägg om viktnedgång för gravida

Sandra, 26, förlorade fyra barn sent i graviditeten – sen föddes Leon

Linda, 32, födde barn – drabbades av stroke

Isabelle, 18, sökte vård för magsmärtor – kom hem med en dotter

Vården missade kända syndromet – Emmas tvillingar dog

Therése har fött sitt barn – 53 år gammal: Tacksamhet

Enäggstvillingarna blev gravida nästan samtidigt: ”Blev som vi drömt om”

Juni föddes med spalt: ”Hon är perfekt, precis som hon är”

Olivia stämde regionen efter förlossningen: "Min dotter fick brutet nyckelben"

Olivia stämmer region efter sin förlossning: Det här ska inte hända

Han glömde sin pappavecka och hyllas – det är ett hån

Snusande kan öka risk för spädbarnsdöd

Rebecca lämnades blödande efter sin förlossning i 21 timmar

Fler får barn efter 45 än som tonåring

Linda födde sitt barn i gallerians hiss: ”Åkte upp och ner”

Melinne, 20, födde barn samtidigt som sin mamma

Emma, 27, trodde hon skulle få ett cancerbesked – var höggravid

Olivia får skadestånd efter sin förlossning – regionen nekar brister: Har inte vunnit

Annika är sjuk i ALS – blev tvåbarnsmamma: Galet och spännande att leva

SÖDERBERG: Det är lätt att klaga på svensk förlossningsvård när man kan köpa sig fri

SÖDERBERG: Jag vill inte vara den bantande mamman

Läkaren: Fler gravida kommer att ha ett nikotinmissbruk