Inför Barnens dag – vill få barn att leka mer

”Vi vuxna borde lägga ifrån oss telefonen”

Publicerad:
Uppdaterad:

Småbarn | Family

Den 27 april infaller Barnens dag för första gången. Det är en dag då barnen ligger i fokus – och barnens rätt till lek.

Barnets dag har funnits tillbaka i tiden men det är i år som den införs på riktigt igen. Barnens dag har funnits tillbaka i tiden men det är i år som den införs på riktigt igen. Det är branschorganisationen Lek och babybranschen som tagit initiativet i samarbete med Barnens Dags Riksförbund, som äger namnet, och Rädda barnen.

– Tack vare Barnens Dags Riksförbund som vi  får möjligheten att börja fira barnens dag igen. Vi har fars dag och mors dag och självklart ska vi också fira barnen med en egen dag, säger Jennifer Rydén Englund, VD för Lek och Babybranschen.

I och med att det är första året på länge som dagen firas så vet de inte exakt var men de vet att det är många som kommer att fira dagen runt om i landet från norr till söder. De har dock riktlinjer för hur de vill att den ska vara. Förutom att just barnen ska vara i fokus så vill man även trycka på barnens rätt till lek.

– Barn blir ju mer och mer stillasittande. Skärmarna tar mer och mer tid från barnen. Du behöver ha leken för att kunna utveckla dig som person, säger Jennifer.

Montage.
Foto: TT
Montage.

”Lägg undan telefonen”

De vill att föräldrar ska ge barnen sin tid.

– Vi lever i ett väldigt stressigt samhälle. Alla föräldrar vet nog att barn bör leka, men tyvärr prioriterar man inte alltid kanske tiden att leka med barnen, och det är det vi vill att man gör den här dagen. Att man uppmärksammar hur viktigt det faktiskt är att leka och röra på sig.

I veckan lanserade WHO, världshälsoorganisationen, nya riktlinjer för små barns rörelse och skärmtid där barn uppmuntras till att vara minde stillasittande. Lek är ett sätt att få barn i rörelse.

– Lekmönstret är mer annorlunda än det var för 20-30 år sedan. Vi hade inte Ipads, telefoner, eller dator. Så barn är mer stillasittande i dag, säger Jennifer och fortsätter:

– Leken är viktigt för barnens utveckling. Så ge barnen tid. Vi vuxna borde lägga ifrån oss telefonen, vara i nuet och prioritera att leka med våra barn.

Fakta: Barnens Dag

Barnens Dag införs på initiativ av branschorganisationen Lek & Babybranschen i samarbete med Riksförbundet Barnens Dag och Rädda Barnen. Det är en dag då vi hyllar barn och lekens betydelse för barns utveckling. Dagen äger rum den sista lördagen i april varje år med start 27 april 2019.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY