Halima födde fem flickor och fyra pojkar: ”Guds gåva”

Uppdaterad 2021-05-07 | Publicerad 2021-05-06

Halima Cisse, 25, väntade sju barn, enligt ultraljudet.

Det blev nio.

– Gud gav oss dessa barn, säger maken till BBC.

När läkarna i Malis huvudstad Bamako räknade till sju foster vid ultraljudet insåg de att både mammans och barnens liv var hotade. Snart var den blivande rekordmamman på väg till det moderna sjukhuset Clinique Casablanca Ain Borja i Marocko.

Efter fem veckor i Casablanca födde Halima Cisse fem flickor och fyra pojkar i tisdags via kejsarsnitt – två barn fler än väntat. Nilingarna föddes i graviditetsvecka 30 och väger mellan 500 gram och ett kilo.

– Jag är mycket glad. Min fru och barnen mår bra. Gud gav oss dessa barn. Han avgör vad som händer med dem. Jag är inte orolig. När den allsmäktige gör något, så vet han varför, säger maken Adjudant Kader Arby till brittiska nyhetsbolaget BBC från hemmet i Timbuktu.

En av de nio bebisarna.

Amerikanska 14-barnsmamman Nadya Suleman har världsrekordet i barnafödsel där samtliga överlevt, enligt Guinness World Records. Efter fertilitetsbehandling satte hon åtta barn till världen 2009, sex pojkar och två flickor som i dag är tolv år. Guinness ska nu ta ställning till om Halima Cisses niobarnsfödsel är den nya toppnoteringen.

När en kvinna i Australien födde nilingar 1971 och en annan i Malaysia gjorde samma sak 1999 dog alla barnen inom några dagar.

Halima Cisses nio barn vårdas för närvarande i kuvöser. Det är oklart om fertilitetsbehandling orsakat rekordfödseln, men högst troligt, enligt Yacoub Khalaf, professor i reproduktionsmedicin.

– Risken att mamman skulle förlora sin livmoder eller dö var extremt stor. Barnen kan få fysiska och mentala skador. Risken för CP-skador var astronomiskt mycket högre än vid vanliga födslar, säger han till nyhetsbyrån AP.

Khalaf tog tillfället i akt att kräva bättre kontroll av fertilitetsbehandlingar runtom i världen, och varnade för riskerna och kostnaderna som stora barnafödslar för med sig.

I många länder där aborter är legala rekommenderas kvinnor som är gravida med fem eller fler foster att minska antalet barn, enligt BBC.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!