”Jag är nästan besatt av min pension”

Min aktieresa: Felicia, 26, montör på Volvo och student, Göteborg

Uppdaterad 2022-11-30 | Publicerad 2022-04-29

Felicia Söderqvist blev som 21-åring ”besatt” av att inte bli en fattigpensionär.

Fem år senare är hon redan i mål.

– Jag vill inte känna mig begränsad i livet på grund av pengar, säger hon.

En bonus på jobbet sparkade igång hennes intresse för pensionssystemet och privatekonomi.

Fem år senare hade Felicia Söderqvist, 26, byggt upp en stabil grund för framtiden – i form av ett privat sparande på börsen.

Även om hon skulle sluta spara nu har hon en mycket stor chans att om drygt 40 år gå i pension som mångmiljonär.

Lärde sig om ränta-på-ränta-effekten

Felicia, som alltid velat tjäna egna pengar, började jobba extra redan i tonåren.

Efter studenten började hon som montör på Volvo. Väl där fick hon en bonus som fick henne att börja läsa om pensionssystemet och börsinvesteringar.

– Det var cirka 20–30 000 kronor och man kunde välja om man ville placera pengarna i sin tjänstepension eller få den direkt på lönen. Jag ville såklart göra det som skulle bli mest lönsamt i längden men insåg att jag inte hade så bra koll.

Hon lärde sig om ränta-på-ränta effekten, avkastning och om hur börsen fungerar. De nya kunskaperna formade hennes ekonomiska livsmål – och hon började spara. Då var hon 21 år.

– Jag jobbade stenhårt i några år efter att jag tog studenten för att få upp ett kapital. När jag nådde det målet började jag att spendera en del av pengarna för att uppnå de "riktiga målen", vilket var att resa och njuta av livet. I dag är mitt mål egentligen detsamma som tidigare. Att aldrig känna mig begränsad på grund av pengar och kunna vara generös  till nära och kära, säger Felicia. 

Ett annat begrepp som hon då kom i kontakt med var ”fattigpensionär”.

Hon bestämde sig för att aldrig bli det.

Förutom ett investeringssparkonto (ISK) för livsbesparingar, öppnade hon även ett extra ISK-konto som hon döpte till ”Pension”, där hon investerade 500 kronor i månaden under perioder hon hade heltidsjobb.

Hårt arbete och envetet sparande har lönat sig.

Nu, fem år efter att Felicia började spara och investera på börsen, har summan på hennes konton vuxit rejält.

Det sexsiffriga beloppet som hon nu har i sina två portföljer gör att hon redan är i mål med sina pensionsplaner – om hon låter pengarna fortsätta jobba på börsen med hjälp av ränta-på-ränta-effekten.

Om hon skulle helt sluta spara i dag och bara låta sina befintliga besparingar jobba på börsen under de 39 år som hon har kvar till pensionsåldern skulle den summan, med en snittavkastning på sju procent avkastning per år, växa till drygt 10 miljoner kronor lagom till hennes 65-årsdag.

Troligtvis blir det mer, eftersom Felicia inte har några planer på att sluta spara.

Stenkoll på pensionsystemet

Även ett annat intresse växte fram med tiden. Felicia har under åren gått på en del föreläsningar om just pension och fått lära sig mycket om hur systemet är uppbyggt.

– Många är inte medvetna om hur avgörande det är att ens arbetsgivare betalar ut tjänstepension och att detta har en enorm betydelse för ens framtida pension, säger hon.

Hon minns när hon berättade för en vän hur pensionssystemet såg ut:

– När hon loggade in på minpension.se var det som om hon vunnit på lotto när hon insåg att hon hade både tjänstepension och allmänpension.

Felicia blev också aktiv inom Unga aktiesparare samt fick en tjänst på Ung privatekonomi där hon var ute och föreläste på gymnasieskolor om privatekonomi. 

– Jag pratade om sparande, buffert, börssparande, pension och varför det inte är en bra idé att ta snabblån.

Responsen var mycket positiv.

– Många är oftast väldigt nyfikna på ämnet men har aldrig fått chansen att prata om pengar och ekonomi tidigare. Då har föreläsningen varit ett perfekt tillfälle för att öppna upp för samtal och diskussion kring elevers privatekonomi. 

Lyssnade på podcasts

Felicia har också inspirerat många av sina vänner att börja spara och investera men också att lära sig hur man kan påverka sin pension.

Men när hon själv tog steget ut på börsen var hon ganska ensam.

– Jag försökte få med mina tjejkompisar men dessvärre fanns det inget intresse från deras sida.

Felicia fick de grundläggande kunskaperna om börsen genom att lyssna på ekonomipodcasts när hon jobbade på Volvo.

– Det är lite av robotarbete när man jobbar som montör, många timmar och långtråkigt. Så det blev extremt många timmar med poddar om investeringar.

  • Vad kändes svårast i början?

– Det svåraste var att ta första steget och köpa min första aktie. När jag väl kom över det steget insåg jag att det inte var så dramatiskt som jag hade trott och att börsen inte behöver vara mer avancerad än vad man väljer att göra den. 

  • Hur såg dina första steg ut?

– Jag hade en kollega som höll på ganska mycket med aktier. Han fick mig att köpa min första aktie. Jag hade dock inte så bra koll på alla steg och mitt första köp kostade mig 99 kr i courtage samt var på ett AF-konto.

Numera är Felicia trygg i sin investeringsstrategi.

– Jag är ganska tråkig i min strategi och kör på klassiska företag samt en del investmentbolag. Jag läser en del nyheter och är numera även med i Unga aktiesparare där vi snackar mycket börs.

I dag bor Felicia i Göteborg och pluggar ekonomi. Utöver det jobbar hon även extra på en nyhetsbyrå med inriktning på finans samt på Volvo i fabriken.

  • Hur viktigt är det för dig att spara på börsen?

– Jätteviktigt! Jag ser det som ett väldigt bra komplement i mitt sätt att låta pengarna arbeta för mig. Ett annat perspektiv som jag älskar när det kommer till aktier är att man även håller sig uppdaterad vad som händer i världen. 

  • Hur vill du att ditt liv ser ut när du är pensionär?

– Får jag drömma helt fritt vill jag bo i fjällen på vinterhalvåret och åka skidor hela dagarna. Resterande tid om året vill jag äta gott och umgås med familj och vänner. Jag hoppas att mina investeringar tickat på uppåt så jag har råd att leva mitt bästa liv som pensionär utan att behöva känna mig begränsad. 

  • Vad skulle du säga till de kvinnor som inte börjat investera i aktier än?

– Tänk inte så mycket utan börja med små summor. De allra flesta kan avsätta någon hundralapp utan att gå under. Börja med små summor och se hur magkänslan är. Sen är det bara att fortsätta investera den summa som man känner sig bekväm med. 

MISSA INTE: FOMY:s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”! 

.

 STENKOLL PÅ PENSIONSSYSTEMET – OCH BÖRSEN.  Felicia vill inte bli en fattigpensionär. Därför tog hon klivet ut på börsen, där ränta på ränta-effekten kan förvandla hennes nuvarande besparingar till mångmiljonbelopp lagom till pensionen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET