”Visst kan du unna dig - men inte alltid”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-05

Stephan Rössner chattade om hur man går ner i vikt

Han svarade bland annat på hur man ska göra för att behålla sin nya vikt när man väl lyckats gå ner.

Stephan Rössner säger: Väkommen till chatten, nu drar vi igång!

sanna säger: hur ska man göra om man vill gå ner bara ett par kilo?

Stephan Rössner säger: Precis som i alla andra fall, men man behöver ju inte ha så bråttom. Om Du bara ska gå ner några kg, så planera för 0.5 kg viktnedgång/vecka. Då behöver du inte ändra så mycket i ditt liv för att ändå gå ner. Kolla i Din balans om det är mera aktivitet eller mindre intag som passar Dig bäst!

maldis säger: hej! jag är 39 år, överviktig sen 8 års ålder.. nu 175 cm lång ca 145 kg.. hur får jag igång min förbränning? en snigel är avundsjuk på den *L*

Stephan Rössner säger: Du har en betydande fetma med hälsorisker. Jag tror Du ska söka professionell hjälp, lättare sagt än gjort förstås. Du kan inte öka din förbränning men du är klart kvalificerad att få läkemedel i tillägg till Din nya livsstil. Jag vet ju ej var Du bor- men försk att hitta en läkare, dietist eller sköterska som kan stöda dig!

Erika säger: Om man lyckas gå ner i vikt genom att träna mer och äta mindre - går man då upp lika mycket igen när man börjar äta lite mer och inte träna lika intensivt?

Stephan Rössner säger: Som alltid: det är balansen mellan intag och utgifter som avgör Din vikt. Dina nya vanor kan t ex innebära, att Du har lättare att äta vettigt, fastän Du kanske inte håller igen lika strikt. Men: Energibalansens lagar gäller, så om intaget är större än utgifterna går vikten upp!

karina säger: Måste jag slutat äta godis för att gå ner i vikt? Jag vet, jag är ”sockerslav”, men det är så gott!!

Stephan Rössner säger: Se tidigare frågor: Vikten är resultatet av intag - utgifter. I princip kan man banta på jordnötter, sprit och choklad- om man äter tillräckligt lite... Fast det är ju ingen bra metod, man mår dåligt, är sugen och trött hela tiden. Är det fest så är det fest- lördagsgodis till vuxna är faktiskt ingen dum idé!

hans säger: Min dotter är överviktig, hon är 12 år och behöver gå ner ca 10 kilo, hur ska jag göra för att hjälpa henne i sommar?

Stephan Rössner säger: Det gamla vanliga gäller även barn, men försök att planera även efter sommaren. NU är det lätt att vara ute och leka, så kolla vad dottern gillar och planera för astt fortsätta med det i höst. MEN: Dottern kanske inte ens behöver gå ner 10 kg: Kan Du hjälpa henne att bara hålla vikten medan hon växer kan hon kanske krypa in i sin normala vikt om några år.

sofia säger: hej! jag har en kompis som är ordentligt överviktig, hon har även barn o jag undrar hur man kan få henne att få motivation att gå ner i vikt. Inte banta utan att äta nyttigare o motionera mera. jag är orolig att hon snart kommer att få diabetes och inte orka med sina barn... Det är svårt att ta upp för jag är rädd för att hon ska ta illa upp, vill ej såra henne för hon är en toppentjej!

Stephan Rössner säger: Detta är svårt. Mammor får inte tid att prioritera sig själva, jag vet ju ej hur gamla barnen är, men det kan vara svårt att hitta en timme till promenad eller simtur. Gör en deal med Din kompis om Du verkligen gillar henne: Kolla barnet (barnen?) en timme då och då åt henne under villkor att hon gör något bra för sig själv. T ex simmar eller går på gym eller bara tar en cykeltur eller promenad.,

Kickan** säger: Är det oförskämt att ställa muntliga krav på överviktiga att följa experternas råd vid övervikt? Jag retar mig enormt mycket på att skattepengarna förbrukas för medicinsk vård . Jag accepterar inte fettexplosionen i Sverige! Folk får väl sköta sig! Se på idrottmännen, de är inte överviktiga, kan det delvis bero på att de lägger ner tid på motion? STÄLL KRAV PÅ MEDELSVENSSON. Har man dåliga mat- och motionsvanor och inte GÖR som experten säger och inte följer anvisningarna, då ska de inte heller ta upp plats på sjukhusen! Är jag för hård?

Stephan Rössner säger: Av forskningen VET vi, att överviktiga skulle ge åratal av sitt liv för att vara normalviktiga. INGEN VILL VARA FET I SVERIGE! Något (som vi forskare ej ens förstår) leder till att de feta ej orkar att stå emot trycket. Vi måste därför hitta nån balans mellan piskan och moroten. Någon ville förbjuda mobil-telefon för feta- och det blev förstås ett ramaskri... Jag förstår Din frustration- men vi som ser individer med fetma ser desperata, uppgivna människor som bara önskar att de orkade stå emot. Precis som vissa andra missbrukare.

Åsa säger: Jag äter enligt viktklubbens program, motionerar och lever aktivt, men går ändå inte ner i vikt enligt beräkningen. Hur kan jag få igång min ämnesomsättning, och vad kan vara felet?

Stephan Rössner säger: Energilagarna gäller, ett bra tips är att räkna igen. Det behövs bara att man lurar sig lite på portionsstorleken, antalet mackor på kvällen, lätt glömda mellanmål för att dagligen komma uppp i flera hundra glömda såna kalorier.

Äter man rätt går man garanterat ner i vikt! Det finns inga läkemedel att starta ämnmesomsättningen, de gamla efedrinpreparat man tidigare prövade är ju indragna pgr av dödsfall i hjärt-kärl-katastrofer!

Eva säger: Har långsamt gått ner i vikt med hjälp av zonterapi - aptiten regleras på något sätt så att man inte äter för mycket. Min zonterapeut säger att energibalansen rättas till och jag själv känner att min "hunger-mättnads-termostat" tidigare har varit felinställd, men nu fungerar som den ska. Vad säger Du om det? Hälsningar Eva.

Stephan Rössner säger: Finns inga som helst vetenskapliga data på detta område. Men tycker SDu att Du fått bättre kontroll över Ditt ätande, så grattis!

Lotta säger: Hej, min mamma har fått diabetes-2, men gått ner i vikt och är idag frisk. Om jag slutar äta socker, minskar det min risk att också drabbas? För visst har man högre risk om det finns i släkten? Har gått ner en del med Viktklubben och kämpar fortfarande.

Stephan Rössner säger: Ja, diabeters går i släkten. Däremot är det inte säkert att man får sockersjuka av att äta socker, snarare av att äta för mycket ÖVERHUVUDTAGET! Viktnedgång är ett säkert sätt att minska risken för Typ 2 diabets och dess följder.

Smulan säger: Hej Stefan, Jag har varit medlem i viktklubben och har varmt rekommenderat den till andra.Jag har nått mitt mål och är glad och stolt för det. Nu kommer man till baksidan, man vågar inte unna sig något av rädsla att gå upp igen. Man får dåligt samvete liksom. Hur påverkar det kroppen om man unnar sig lite extra en dag i veckan? Och man forsätter träna och äta rätt de andra dagarna.

Stephan Rössner säger: Visst kan Du unna Dig, i princip ALLT- men inte ALLTID. Gör en budget, vad är viktigt vid fest e d och njut då av Din mat! Var försiktig andra dagar. Slö-ät inte chips, läsk, ta inte om mat i onödan etc, så an Du säkertt hålla koll på vikten. grattis f ö till att Du varit så duktig!

Dennis Sund säger: Hej Stephan! Har hört mycket om de nya vågarna, som mäter kroppsfett och vattenmängd förutom din vikt. Detta sker genom en elektrisk impuls, bioimpedans, och anses vara mycket tillförlitligt, betydligt säkrare än t ex att räkna ut sin BMI på traditionellt sätt. Vad anser du om dessa vågar?

Stephan Rössner säger: Bioimpedans är BÄST på smala människor, Du har rätt: man mäter hur ström från ett svagt batteri leds genom kroppen. Men ju mera fet man har, desto sämre fungerar metoden. Bäst är det att mäta på redan smala- men där är det ju liksom inte så nödvändigt..

Andra metoder är på väg för att förenkla noggrann mätning. För den som är rejält fet är vågen fortfarande ett säkert mått!

Louise säger: Hej Stephan! Har precis gått med i viktklubben, är rädd för att misslyckas och dra mig ur... Är det vanligt att man tänker så i början? Vad ska jag göra när denna känslan kommer? Vill så gärna gå ner i vikt.

Stephan Rössner säger: Fortsätt, Du har vartiot jätteduktig! Försök att hålla nollan bara, ställ inga orimliga krav. Ta det bara jättelugnt! Du har behövt flera år på att gå upp till Din gamla max-vikt, hur kan Du tro att du på noll-tid kommer ner till en ny stabil vikt!

Moderator säger: Nu är chattet slut för idag. Tack Stephan och alla ni som chattat!