Så får maten dig att åldras
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-12
Bruna livsmedel gör dig gammal
Känner du dig äldre än din spegelbild?
Kanske är det läge att sänka värmen på ugnen – och skippa latten.
Den bruna maten riskerar att göra dig gammal i förtid.
Nu höjer läkare och näringsspecialister ett varningens finger för en rad vanliga livsmedel. Tumregeln: de är bruna, brända eller mjölkbaserade.
Namnet ger en föraning om de trista biverkningarna: AGE kallas substansen som misstänks ligga bakom en rad kroniska sjukdomar. Den gömmer sig i allt från mjölk till välstekta hamburgare och kinesisk soja. Ju brunare och sötare mat, desto skadligare.
Försvagar muskler
– När jag var liten fick man veta att knäckebröd och messmör var det bästa man kunde äta. Man kunde inte haft mer fel, säger Stig Bengmark, näringsforskare och professor i kirurgi.
Problemen skapas främst vid tillagningen. AGE bildas när sockerarter och äggviteämnen förenas vid högre temperaturer – och i bruna livsmedel accelereras ”kärleksakten”.
Det illasinnade ämnet samlas sedan i kroppens vävnader och försvagar muskler och kärl genom inflammation.
Där blir ämnet kvar i decennier.
Lyckligtvis finns det sätt att hålla den skadliga substansen i schack. Frukt, grönsaker och rödvin är laddade med antioxidanter som reducerar halten av AGE-föreningar i kroppen.
Skär ner på mjölken
– Det gäller att hitta balans mellan faktorerna som skapar och hämmar inflammation, säger Stig Bengmark.
En första handfast åtgärd är att skära ner rejält på mjölk- och ostintaget. Nästa är att koka köttet i stället för att slänga det i stekpannan.
Livsmedelsverket är försiktigare med att formulera kostråd.
– Man vet ännu för lite, säger toxikologen Lilianne Abramsson.
– Men ett visst mått av försiktighet skadar inte. Hellre steka gyllengult än gyllenbrunt. Förutom AGE-föreningar bildas vid hög värme bland annat akryl-amid. Och det är definitivt skadligt.