”Superdrinken ska få mig i balans”

Publicerad 2014-12-19

Zandra utvecklas, denna gång: Ayurveda

Nej, det är inte gott. Men det är en ayurvedisk superdrink som ska få mig i balans så jag häller i mig ändå.

Det sägs att det tar 21 dagar att ändra en vana. Krönikören Zandra Lundberg har fått uppdraget att förbättra sin livsstil.

De senaste tre veckorna har hon ägnat sig så helhjärtat det går åt: Ayurveda.

Hej Zandra
 Zandra Lundberg, 26, bor i Enskede med sin 
hund. Är krönikör, reporter och bloggare. 
Styrketränar ibland, yogar oftast.

Är du känslomässigt i obalans?”

Ayurvedaexperten Peter Ljungsberg ställer en rad olika frågor.

Han kunde inte haft mer rätt.

Mitt liv har på sistone varit upp-och-ner. Främst för att jag har separerat från min kille.

Ena stunden vill jag skrikgråta som ett barn, andra stunden är jag lugn och sansad. Och vips, är jag så ilsken att jag vill slita sönder gardiner och sängkläder.

Så vad är ayurveda? Förutom att vara knepigt att uttala så är det en indisk läke­konst som även kallas kunskap om livet. Det handlar om att se till varför vi mår som vi mår, medan vi i väst främst är fokuserade på att avlägsna symtomen.

Enligt ayurvedan har vi tre olika kroppstyper (doshor): vata, pitta och kapha. Med hjälp av olika frågor kan man fastställa vilken kroppstyp man är och också se vilka obalanser som finns. Jag testar först och främst min kroppstyp gratis på nätet, det finns drösvis med information för den som är intresserad. Men för att försäkra mig om att allt ska bli rätt går jag på en konsultation hos Peter Ljungsberg, ayurvedaexpert som bland annat skrivit boken ”Ayurveda för kropp och själ”. Av honom får jag veta att jag har obalans i vata och pitta. Men med hjälp av ett enkelt program ska jag få rätsida på tillvaron.

Följande är vad jag ska göra:
Dricka en ört- och kryddblandning varje morgon bestående av bland annat fänkålsfrön, koriander och russin i vatten.
Tugga maten 20–40 (!) gånger.
Få in meditationer på morgonen, kvällen och på dagen innan jag ska göra något.
Massera kroppen med mognad sesam­olja (olja som hettats upp och sen svalnat).
Jag ska också öva på att jobba aktivt med mina känslor när de dyker upp. Fråga mig själv fyra frågor: kan jag tillåta mig att känna den här känslan? Är jag redo att släppa den? Vill jag släppa den? När vill jag släppa den?

Så hur går det då? Ört- och kryddblandningen smakar så illa att jag måste hålla för näsan, men efter tre veckor sveper jag den som om det vore flädersaft.

Det här känns mindre rumsrent, men utan att lämna alltför mycket detaljer så kan jag berätta att min mage fått fart som aldrig förr. Dessutom inser jag att jag i snitt tuggat min mat på tio tuggor förut, så jag får jobba mig småsvettig med att bryta mina hafsiga ätvanor.

Efter tre veckor har jag gått ner tre kilo, trots att jag vanligtvis brukar gå upp i vikt när jag är deppig. Jag tror att det beror på tuggandet, jag äter mycket långsammare. Kanske har den där kryddblandningen något finger med i spelet också.

Så var det det här med mina känslo­mässiga obalanser, det är fortfarande tvära svängar. Men jag har blivit betydligt bättre på att vara medveten om varför jag känner mig så lättretlig, ilsken och stressad.

Jag förundras över hur svårt det är att klämma in 2–3 min­uters meditation innan jag ska i väg och göra någ­on­ting. Det deppigaste är att minuterna annars oftast sluk­as av scrollande på mobilen.

Massagen känns lyxig, även om jag tycker att oljan doftar lite väl likt brända sopor.

Om jag är nöjd? Jättenöjd. Det känns verkligen som små justeringar jag behöver för att få ordning på vardagen. De dagar jag får in alla delar känner jag mig mer bal­anserad än dagarna då jag slarvar. Jag fortsätter ett tag till. Några veckor eller resten av livet.

att komma i balans

VAD ÄR GREJEN?

Ayurveda är gammalt som gatan. Den indiska läkekonsten handlar om att upprätthålla balans mellan våra kroppstyper: vata, pitta och kapha. Genom att lära känna sin egen kroppstyp kan man med hjälp av olika verktyg skapa balans, hälsa, vitalitet och välbefinnande. Det finns gratis test på nätet där du kan ta reda på vilken kroppstyp du är.

WOW-FAKTOR

Det är inte direkt hokus pokus: bara några små enkla justeringar i vardagen som gör livet så mycket bättre. En av dem var att dricka ört- och kryddblandningen. Att bland annat blanda russin och koriander med vatten var ingen höjdare, men det verkar ha gjort sitt.

HÄLSOEFFEKT

Jag gick ner tre kilo av bara farten och har dessutom fått lättare att komma ner i varv.

Här är mitt…

…lilla ayurvedaapotek! Det blir rätt mycket som man ska köpa. Mognad sesamolja är också ett måste, för det masserar jag mig med. Det doftar brända sopor, men går lätt in i huden.

+

+ Jag känner mig lättare i kroppen (gått ner i vikt).

+ Jag fick verkligen fart på magsystemet.

+ Jag blir bättre på att se varför jag känner när jag känner.

Det är dyrt. Kryddor, örter och oljor kostar en del.

Det kräver tid, en massage ska till exempel helst ta 20 minuter.

Kryddblandningen jag drack smakade vedervärdigt.

Veckan 4 bästa sulfatfria schampo -
Skönhetsredaktörerna

Följ ämnen i artikeln