MIAS tia Allt ljus på just dig!

Uppdaterad 2012-04-02 | Publicerad 2012-03-30

Mia Törnblom tipsar om inre hälsa

Det har varit mörkt länge, men nu blir det ljusare – åtminstone utomhus.

Vissa av oss behöver en liten extra knuff ur startgroparna för att komma åt lysknappen även inombords.

Wellness expert på inre hälsa, Mia Törnblom, tipsar hur.

Pssst! Mia Törnblom följer även med på årets Hälsoresa.

1 SMITTAS AV ANDRA

Positiva attityder och tillstånd smittar av sig. Välj klokt och aktivt, i den utsträckning du kan, att umgås med människor som du får energi av – folk som ofta får dig på bra humör och som du känner dig accepterad och trygg med. Just de här personerna kommer att påverka dig positivt så att du i din tur kan smitta andra.

2 DU ÄR VIKTIG

Om vi vill ha kärlek och respekt måste vi börja med att erkänna vår egen betydelse. Vi är varken mer eller mindre viktiga än andra människor i sociala sammanhang. Men för oss själva är vi faktiskt den VIKTIGASTE i världen. Vi behöver alla bekräftelse men om vi inte lär oss bekräfta oss själva kommer den bekräftelse vi får utifrån att rinna rätt igenom.

3 FÖRLÅT DIG SJÄLV

Att acceptera och förlåta, och då särskilt oss själva, är en viktig grundsten när vi behöver kraft och energi. Få saker äter kraft så mycket som skuld och skam.

Alla har vi gjort tokiga saker. Försök försonas med dina handlingar, även de felaktiga, ingen är perfekt. Att gå och önska saker ogjorda leder ingenvart. Men att se på sina fel, acceptera dem och försöka undvika att göra om dem däremot, det leder till inre trygghet.

Är du skyldig någon en ursäkt, se då till att ställa till rätta. Vi blir fria från känslan av skuld när vi tar ansvar för vår egen del.

4 SKRIV NED DINA ÖNSKNINGAR

En förutsättning för att vi ska kunna utvecklas och nå våra mål är att vi tillåter oss att ha drömmar. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att drömmar är ett absolut måste. Ibland räcker det inte med att vi tänker våra drömmar. Vinsterna av att skriva ned våra drömmar och önskningar är att vi håller dem levande genom att då och då gå tillbaka och läsa om vad vi önskat oss.

5 SÄG I FRÅN

Det är viktigt att vi säger i från när vi känner att någon gör någonting mot oss som inte är okej. Jag hör ofta saker i stil med: ”Han borde ha förstått att det inte passade sig” eller ”Hon borde väl fattat att jag blev ledsen när hon sa så där”. Kanske är det så, men om de nu inte gör det är det vårt ansvar att meddela dem var vi står. När man säger i från är man sann mot sig själv – det stärker oss.

6 UNDVIK NEGATIV STRESS – SÄG NEJ

Lättare sagt än gjort, kanske. Men ändå, att låta en inre stress gnaga skadar vårt mående. Visst kan det vara jobbigt att säga nej, man vill inte vara bromskloss eller tråkmåns. Men genom att säga nej till något säger vi faktiskt ja till något annat. Det är det som kallas att prioritera och det kan låta trist, men är ruggigt bra mot stressråttan inuti som annars lätt gnager hål på både magen och själen.

7 GÖR VAD DU VILL – INTE VAD ANDRA TYCKER ATT DU SKA

För att vårt liv ska kännas meningsfullt och så som vi vill ha det behöver vi börja med oss själva, ta reda på vad vi vill. För att kunna få en tillvaro som vi trivs med kan vissa av oss behöva träna på att strunta i vad andra tycker och tänker.

8 DU ÄR VÄRD ATT ÄLSKAS

Det kan vara bra att med jämna mellanrum påminna sig om saker som:

•Jag är värd att älskas.

•Jag är värd all lycka i världen.

•Jag kan tryggt öppna upp för alla känslor som bor i mig och som vill komma fram ur mig.

•Jag är modig nog att våga välja kärleken.

9 BRA-BOKEN

Bekräfta dig själv genom att fylla i en bra-bok i slutet av varje dag. Avsluta din dag med att skriva ned dagen i fyra punkter:

1. Mindre bra: …

2. Bra: …

3. Glad för: …

4. Längtar efter: …

Med bra-boken tar du eget ansvar för den väg du väljer att gå. Du visar dig själv konkret vem du är just nu, lär känna dig själv och utvecklas som person.

10 MOTA GRÅ VARDAG

Livet känns ibland lite halvgrått och trist, och så måste det nog vara emellanåt. Men ett sätt att börja se mer glädje i vardagen är att göra lite mer av det vi tycker mycket om, att faktisk planera in lite kuligheter. På så vis bryter vi upp vardagen i mindre bitar och får fler roliga saker att se fram emot inom en snar framtid.

Läs fler "Mias tior"