Trött och hängig? Ät dig pigg!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-10-27

Här är maten som ger dig järn och energi

Under vinterhalvåret är det inte ovanligt att man känner sig trött och hängig.

Men det behöver inte vara vädret. Du kan ha järnbrist.

– Anemi (blodbrist) är dubbelt så vanligt bland kvinnor som bland män, säger läkaren Yvonne Linné. Det beror på att kvinnor menstruerar, och gör av med blod på ett sätt som inte män gör.

Trött och blek

Symptom på järnbrist, som är vanligt vid anemi, är bland annat blekhet, trötthet, att man tappar hår och känner sig allmänt glåmig.

– Järnbrist gör att det blir svårare för kroppen att transportera runt syre i blodet, därav tröttheten.

Hemjärn bäst

För att motverka järnbrist kan du satsa på att äta järnrik mat. Till exempel blod- och inälvsmat, kött, skaldjur, fisk, bladgrönsaker, pasta, gryn och fullkornsbröd.

– Välj med fördel inälvsmat, kött, fisk och skaldjur. De innehåller så kallat hemjärn, som är lättare för kroppen att ta upp. Järnet måste nämligen omvandlas för att kroppen ska kunna använda det. Äter du animaliskt järn är det redan gjort.

Tallriken som en färgpalett

Med rätt mat mår du bättre och får mer kraft och energi. Det gäller också för dig som inte har järnbrist, men som behöver en extra energiboost! Du kan också få mer spänst, ett starkare hjärta, friska blodkärl, förbättrat minne, glansigare hår för att nämna några positiva effekter. Det kan du få genom kosten.

Livsstilsprofessor vid Karolinska institutet, Mai-Lis Hellenius, förklarar mer:

– Alla kroppens celler byts ut och byggs om efter en tid. Frestar vi på kroppen, röker eller äter felaktigt, ökar slitaget på cellerna. Rätt kost, däremot, underlättar reparationsprocessen, säger hon.

Ett bra tips är att tänka dig att maten på tallriken ska bilda en färgpalett. Ju fler kulörer du får i dig, desto bättre mår kroppen. Det är antioxidanterna – eller färgämnena – som är viktiga.

"Vägra skräpet"

– Det handlar om att skräpvägra och att välja mat som stimulerar kroppens naturliga utrensnings- och läkningsförmåga, säger Sanna Ehdin, doktor i medicin.

Hon råder att botanisera mer bland sunda fetter, kryddad och ekologisk mat samt bland de färggrannaste frukterna och grönsakerna.

Satsa på C-vitamin!

C-vitamin underlättar för kroppen att ta upp järn, så citrusfrukter är en höjdare att kombinera med. Liksom potatis och vitkål som också innehåller mycket C-vitamin.

Och undvik mjölk!

Te och kaffe hämmar kroppens järnupptag. Liksom kalcium, så undvik att blanda järn med mjölkprodukter. Drick alltså inte mjölk till blodpuddingen.

Topp 10: Maten som ger järnet!

Mest järn per 100 gram får du av...

Blodpudding

Blodkorv

Grislever

Torkat renkött

Pumpafrön

Sesamfrön

Blodpalt

Nötlever

Berikat vällingpulver

Frukostflingor Allbran Regular vetekli, berikade

Källa: Livsmedelsverket

Vegetarian? Satsa på det här:

Kakao

Nässlor

Sojabönor

Torkade linfrön

Quinoa

Krubba järnet redan i kväll: