Skapa ditt eget avslappningsrum

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-06-30

Behöver du någonstans att dra dig undan omvärldens stress?

Klart att du gör.

Hälsa tipsar om hur du själv kan inreda ditt eget relaxrum.

FN:s legendariske generalsekreterare Dag Hammarskjöld lät inreda ett avslappningsrum i FN-skrapan i New York, så att han och kollegerna skulle få ett andrum i sitt krävande jobb. Umeå Energi är en arbetsplats som har tagit efter initiativet. Inredningsarkitekten Pia Sandberg från Sweco FFNS har hjälpt företaget att inreda ett rum helt avsett till flykt undan stress. Den höga stressnivån bland de anställda låg bakom beslutet.

– Vi gjorde om ett sammanträdesrum till ”reflektionsrum”. Vi kallar det för ”Lugnet”, säger personalchef Mari-Louise Johansson.

Ska vara som en oas

Grundtanken med Umeå Energis relaxrum är att det ska bryta av mot omgivningen likt en oas, vilket också är fundamentalt för ett eget relaxrum i hemmet. Den personliga smaken får förstås avgöra detaljerna. Men det finns en hel del generella faktorer som är väl värda att tänka på.

– Ljuset bör inte komma från starkt lysande takarmatur utan från golvlampor med riktiga glödlampor och textilskärmar. Då får man ett varmt och dämpat ljus, säger Pia Sandberg.

Levande ljus borgar också för mysighet. Värmeljus har den fördelen att de slocknar av sig själva och därför inte ger oro för eldsvåda, medan vanliga stearinljus luktar mer stämningsfullt.

Det är också viktigt med ett fönster i rummet, så att du inte känner dig instängd. Är du lyckligt lottad har du träd eller vatten utanför fönstret, vilket är mycket rogivande enligt forskningen.

Gröna krukväxter ger också assocciationer till frihet och natur. Helst ska de vara stora och stå i stora golvkrukor.

– Har man en öppen spis är det förstås fantastiskt. Att sitta och titta in i den knastrande elden är oerhört rogivande, säger Pia Sandberg.

Akvarium ger frid

Ett akvarium ger också frid, med sitt innehåll av stilla liv och milda färger i rörelse.

När det gäller tavlor och prydnadsföremål är det viktigt att det inte blir för plottrigt, så att uppmärksamheten hela tiden påfrestas.

Någon enstaka bild eller en betydelsefull minnessak är dock bra, så länge det väcker en känsla av trygghet och ro.

– När det gäller färger tycker man förstås olika, men milda kulörer och särskilt grönt är generellt lugnande, säger Pia Sandberg.

Sist men inte minst ska du ha någonstans att sitta också. Ett gäng stora kuddar är aldrig fel. En skön fåtölj med öronlappar, så att du kan nicka till, är också att rekommendera. Och glöm inte fotpall och en skön pläd.

Så gör du ett eget relaxrum

En vrå kan räcka för rekreation

Vilka färger man använder spelar stor roll

Lär av naturen när du skapar din egen oas.

Forskning visar att grönblåa färger och milt ljus gör oss mest avslappnade.

Johannes Lundberg