Granatäppeljuice - toppen för hjärtat

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-14

Bättre än vin och grönt te

Ny forskning visar att ett glas granatäppeljuice om dagen kan göra underverk för hjärtat. Juicen motverkar åderförkalkning och är späckad med antioxidanter.

Israeliska forskare har kommit fram till att ett glas granatäppeljuice om dagen kan sakta ner verkningarna av den skadliga kolesterolen, sänka blodtrycket och fördubbla halten hälsosamma antioxidanter i blodet, skriver Daily Mail.

Motverkar åderförkalkning

Forskarna menar att granatäppeljuice radikalt kan minska fettansamlingarna i blodkärlsväggen, och därmed minska risken för åderförkalkning. Åderförkalkning är den viktigaste bakomliggande orsaken till hjärtkärlsjukdomar, som orsakar över 50 procent av alla dödsfall i västvärlden.

Juicen kan också bekämpa det ”onda” kolesterolet, som i alltför höga halter kan ge ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.

Läkaren Michael Aviram, israelisk biokemist, är så övertygad om granatäppeljuicets positiva egenskaper att han säger till Daily Mail:

- Det finns en möjlighet att högriskpatienter kan komma att slippa bypass-operation genom att enbart dricka granatäppeljuice.

Massor av flavonoider

Aviram och hans kolleger jobbar nu på att ta fram ett piller med samma medicinska sammansättning som juicen.

Gränatäpplen innehåller mycket flavonoider – samma ämnen som finns i vin, frukt och grönsaker och som fungerar som antioxidanter. Andra drycker som innehåller mycket flavonoider är vin, grönt te och tranbärsjuice.

Men granatäppeljuice är ännu nyttigare. Den engelske professorn Roger Corder vid William Harvey Research Institute i London menar att ett glas granatäppeljuice kan jämställas med två glas vin, tio koppar grönt te eller fyra glas tranbärsjuice. Dessutom innehåller granatäppeljuicen massor av vitaminerna A, C och E.

Fakta: Granatäpple

Maria Wångersjö

Följ ämnen i artikeln