Jo, en hund gör barn lyckligare på riktigt

Uppdaterad 2015-12-22 | Publicerad 2015-12-17

Ny forskning visar att det kan vara dags att ge efter för valptjatet

En hundvalp står högst upp på önskelistan hos många barn i jul. Nu pekar forskning på att det kan vara en god idé för tomten. Särskilt för oroliga och blyga barn, som inte tycker om att vara ensamma hemma.

Har du valptjatande barn hemma, så se till att de inte ser den här artikeln. Ny forskning ger nämligen nya argument till den som vill utöka familjen med en hund.

Olika forskare har sedan tidigare visat hur en uppväxt med husdjur hemma kan minska risken att drabbas av allergier och astma.

Mindre oro

Nu visar en ny amerikansk studie att barn med en hund i familjen också känner mindre oro.

Det är en liten studie, på 643 barn mellan 6 och 7 år, men resultatet pekar på att det kan vara en klok idé att skaffa hund, särskilt i familjer med barn som lider av oro. Forskarna på Basset Medical Center i New York konstaterade nämligen att bara 12 procent av barnen med hund i familjen led av oro eller ångest, jämfört med 21 procent av barnen i familjerna utan hund.

– Det kan antingen vara så att det är mindre oroliga barn som har hund, eller att hundar gör barn mindre oroliga, konstaterar doktor Anne Gadomski i tidskriften Preventing Chronic Disease.

Viktigare än föräldrar

I en artikel på NBC News berättas mer om vad forskargruppen tror kan ligga bakom resultaten.

Här visar det sig bland annat att barnen ofta rankar ett husdjur som viktigare än vårdnadshavaren när de söker tröst och vill ha någon att anförtro sig till.

Hundars sätt att kommunicera med människor kan också underlätta barns känslomässiga utveckling.

Bra för blyga barn

När forskarna tittade närmare på vilken typ av oro hos barnen som hundar tycks ha allra störst effekt på, så visade det sig att det var en extra trygghet för barn som inte tycker om att vara ensamma hemma eller för barn som är blyga.

– Ett husdjur kan vara ett sätt att börja prata med någon och hitta något att säga, något som kan hjälpa till att lindra social oro, skriver forskarteamet.

Minskar stress

Andra studier har också visat hur lek och kel med en hund kan frigöra omvårdnadshormonet oxytocin, en signalsubstans som minskar stress och aggressioner och dessutom sänker halterna av stresshormonet kortisol.

Forskarna har fokuserat sin forskning på just hundar, eftersom det finns mycket tidigare forskning kring det. Men de utesluter inte att katter kan ha samma gynnsamma effekter.

Malin Kaldo