5 saker vi älskar med … jordgubbar

Publicerad 2012-06-13

1 Bromsar hjärnans förfall

Ju äldre vi blir, desto långsammare går det uppe på hjärnkontoret. Det är ett faktum. En ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Annals of Neurology visar dock att vi kan bromsa hjärnans

förfall med upp till två och ett halvt år, genom att äta jord­gubbar och andra bär med mycket flavonoider. Studien, som under lång tid testat minne, inlärning och tänkande på över 120 000 kvinnliga sjuksköterskor, visar att de som åt mest flavonoider höll hjärnan ung längst.

2 Motverkar magsår

Jordgubbar i drinken minskar risken för alkoholskador på magens slemhinnor. Det tror ett forskarteam som experimenterat med råttor och sett att jordgubbar tycks aktivera kroppens eget antioxidativa försvar. En mekanism man hoppas kunna använda för att hitta nya läkemedel som kan förebygga magsår hos oss människor.

3 Skyddar lilla hjärtat

Allt fler undersökningar tyder på att jordgubbar håller både hjärta och kärl i trim. En grupp kvinnor som gått upp i vikt och visade tecken på det metabola* syndromet fick i ett försök extra mycket jordgubbar. Det gjorde att deras kolesterolvärden sjönk, både totalt och det onda LDL-kolesterolet som anses öka risken för hjärtkärlsjukdom.

I USA minskade också dödligheten i hjärtkärlsjukdomar hos 35 000 äldre kvinnor som fick ett tillskott av jordgubbar minst en gång i veckan.

4 Stoppar Alzheimer

Folsyra skyddar inte bara ofödda barn. Ett tillräckligt högt intag anses minska risken att utveckla alzheimer och annan demenssjukdom. Två tredjedels liter färska jordgubbar ger hela dagsbehovet, 325 mikrogram. Mums!

5 Ökar insulin­produktionen

Vilken hit för diabetiker! Trots sin ljuva sötma anses jord­gubben innehålla så mycket av fytokemikalien antocyanin att det överväger den negativa effekten. En amerikansk studie från Michigan State University har visat att just dessa anto­cyaniner, kan öka kroppens insulinproduktion med 50 procent.

* Metabola syndromet är ett samlingsnamn för olika faktorer som ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar, bukfetma, högt blodtryck och typ 2 diabetes.