Fem steg till ett snyggt leende

Uppdaterad 2011-04-06 | Publicerad 2011-03-24

Utan tandläkarbesök

Slipp dyra tandläkarbesök.

Med några enkla knep håller du munnen fräsch – nästan helt gratis.

Tugga Tugummi

Tänder och munhåla skyddas av saliven, som naturligt innehåller bikarbonat, kalcium och fosfater. Bikarbonatet hjälper till att balansera pH-halten i munnen, så att syror inte fräter på tänderna. Fosfaterna och kalciumet kan hämma, och i vissa fall reparera mindre angrepp på tänderna. Tuggummi ökar salivproduktionen och också skyddet med andra ord. Välj ett sockerfritt.

Borsta försiktigt

Slit inte på tänderna med en hård borste eller genom att borsta frenetiskt flera gånger om dagen. Nöj dig med två gånger per dag och investera i en mjuk tandborste.

Gnugga inte för hårt – små rörelser är bättre än för långa.

Borsta heller aldrig direkt innan eller efter du ätit utan vänta minst 20 min.

Blek naturligt

Hoppa över den dyra tandblekningen och borsta tänderna med bikarbonat för att få vitare tänder. En gång i halvåret räcker.

Ät regelbundet – men minska på glassen

Det kanske låter hårt, men försök att inte frossa för mycket på glass i sommar. Varje gång du äter påverkas tänderna negativt eftersom maten stör balansen i munnen och gör att bakterierna får fäste och börjar fräta på tänderna.

Undvik att småäta och ha regelbundna mattider.

Sluta gnissla

Stressad med huvudvärk? Du kanske behöver bettskena? Om du vaknar med huvudvärk eller värk i nacke och axlar kan orsaken vara att du gnisslar tänder. Gnisslingen kan slita ner emaljen och göra tänderna eller till och med en hel tandrad sneda.

Beställ hos tandläkaren för 3-5000 kronor eller köp en själv för 400 kronor som du formar i vatte och sover med på natten. Visserligen dyrt men förutom att du spar på tänderna så slipper du ju värk också.

Källor: Sveriges Tandläkarförbundet, Netdoktor.se