Fem steg till ett snyggt leende

Av: Petra Weiss

Publicerad:
Uppdaterad:

Utan tandläkarbesök

Slipp dyra tandläkarbesök.

Med några enkla knep håller du munnen fräsch – nästan helt gratis.

✓Tugga Tugummi

Tänder och munhåla skyddas av saliven, som naturligt innehåller bikarbonat, kalcium och fosfater. Bikarbonatet hjälper till att balansera pH-halten i munnen, så att syror inte fräter på tänderna. Fosfaterna och kalciumet kan hämma, och i vissa fall reparera mindre angrepp på tänderna. Tuggummi ökar salivproduktionen och också skyddet med andra ord. Välj ett sockerfritt.

✓ Borsta försiktigt

Slit inte på tänderna med en hård borste eller genom att borsta frenetiskt flera gånger om dagen. Nöj dig med två gånger per dag och investera i en mjuk tandborste.

Gnugga inte för hårt – små rörelser är bättre än för långa.

Borsta heller aldrig direkt innan eller efter du ätit utan vänta minst 20 min.

✓ Blek naturligt

Hoppa över den dyra tandblekningen och borsta tänderna med bikarbonat för att få vitare tänder. En gång i halvåret räcker.

✓ Ät regelbundet – men minska på glassen

Det kanske låter hårt, men försök att inte frossa för mycket på glass i sommar. Varje gång du äter påverkas tänderna negativt eftersom maten stör balansen i munnen och gör att bakterierna får fäste och börjar fräta på tänderna.

Undvik att småäta och ha regelbundna mattider.

✓ Sluta gnissla

Stressad med huvudvärk? Du kanske behöver bettskena? Om du vaknar med huvudvärk eller värk i nacke och axlar kan orsaken vara att du gnisslar tänder. Gnisslingen kan slita ner emaljen och göra tänderna eller till och med en hel tandrad sneda.

Beställ hos tandläkaren för 3-5000 kronor eller köp en själv för 400 kronor som du formar i vatte och sover med på natten. Visserligen dyrt men förutom att du spar på tänderna så slipper du ju värk också.

Källor: Sveriges Tandläkarförbundet, Netdoktor.se

Publicerad: