Frukt håller inte cancer borta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-08

Ett äpple om dagen håller doktorn borta, sägs det.

Tja, kanske det. Men den gamla föreställningen att fem frukter om dagen är bra mot cancer stämmer däremot föga, enligt en ny studie.

Att äta frukt och grönsaker är visserligen nyttigt, men det har bara en mycket liten skyddseffekt mot cancer, enligt en ny studie där forskarna vid Mount Sinai School of Medicine i New York, USA, har undersökt kopplingen mellan diet och sjukdomar.

I studien, där hela 500 000 europeér deltagit, kommer det gamla rådet fem om dagen på skam och forskarna uppskattar att det bara är cirka 2,5 procent av alla cancerformer som kunde minskas med hjälp av ett ökat intag av frukt och grönsaker.

Felaktigt råd

Experterna påpekar dock att frukt och grönsaker fortfarande är nyckeln til god hälsa - om än inte ett skydd mot cancer.

1990 gick World Health Organization ut med rekommendationen att alla skulle konsumera minst fem portioner frukt och grönsaker varje dag för att förebygga cancer och andra kroniska sjukdomar. Rådet slog igenom stort i de flesta länder och har varit med i åtskilliga hälsokampanjer sedan dess. Då gick man ut med att så mycket som 50 procent av alla cancerformer kunde förebyggas med tillräckligt med frukt och grönsaker, ett råd som alltså inte har kunnat bevisas.

Däremot tycks de som äter mycket frukt och grönt leva ett hälsosammare liv även när det gäller andra områden, som motion och rökning, något som i sig gör att de ofta är friskare.

Tomater och broccoli effektivt

Sammantaget kom forskarna fram till att i bästa fall kan ett par extra portioner av frukt och grönsaker varje dag förhindra 2,6 procent av cancerformerna hos män och 2,3 procent hos kvinnor.

Grönsaker tycktes mer verksamma och rika på näring jämfört med frukt – om man inte dricker mycket alkohol. Då är det bästa att öka intaget av såväl frukt som grönsaker när det gäller skydd mot cancer orsakad av alkohol och tobak.

Fortfarande finns vissa bevis för att lycopene i tomater kan minska risken för prostatacancer medan kemikalierna i broccoli tros stimulera en gen som skyddar mot cancer i tarmarna.