5 saker vi älskar med… Quinoa

Publicerad 2012-04-20

1 Skonsam mot magen

Händer det att du känner dig uppsvälld i magen när du ätit makaroner, pasta eller vetebröd? Det kan vara glutenintolerans, celiaki, och då kan quinoa vara ett alternativ för dig. Det är helt och hållet glutenfritt och kan med fördel ersätta pasta och bröd. Det finns ingen exakt siffra, men cirka 1 av 200 personer har celiaki, och många vet inte ens om att de är överkänsliga.

2 Användningsområden

Quinoa passar i gröt, sallader, grytor, soppor eller som ersättning för ris, bulgur, potatis och couscous. De kan även användas som bas i olika sorters vegetariska biffar. Det finns ett saponinämne i yttersta delen av fröet som kan göra att det smakar bittert. Genom att skölja av quinoafröna innan man kokar dem så försvinner ämnet. Det finns även quinoamjöl, quinoaflingor och quinoapasta. Quinoa är släkt med spenat och rödbeta och finns i många olika storlekar och färger, den röda och vita är vanligast.

3 Mot migrän

Enligt World Healthiest Foods har quinoa visat sig ha välgörande effekter på personer som ofta får migrän. I en studie fick personerna rekommendationen att äta quinoa mer regelbundet. Några gånger i veckan fick de byta ut potatis, ris eller pasta till quinoa, de flesta av försökspersonerna uppgav att deras huvudvärk minskade. Den välgörande orsaken sägs finnas i magnesium och riboflavin (B12), ett par näringsämnen som quinoa är rikt på. Magnesium får blodkärlen att slappna av och riboflavin har en positiv inverkan på cellernas ämnesomsättning.

4 Gör dig starkare

Quinoa har odlats i tusentals år och grödan sägs vara en förklaring till inkafolkets starka ställning - eftersom fröets näringsinnehåll är näst intill oslagbart så kunde människorna i inkariket hålla sig välnärda och starka. YEn svindlande tanke är att den växer på 4 000 meters höjd och har sin hemvist i Anderna, främst Bolivia och Peru. Vi spänner musklerna lite extra och tycker att det är en häftig meritförteckning på något som hör hemma bland skafferiets basvaror.

5 Fullvärdiga mineraler

I hundra gram kokt quinoa får du i dig nästan hela det rekommenderade dagsintaget av fosfor, magnesium samt aminosyran lysin. Det är värt att uppmärksamma, speciellt om man är vegetarian.

Paulina Strömberg