Bebisen fick bara bröstmjölk – dog

Uppdaterad 2011-03-31 | Publicerad 2011-03-30

Ammades och dog Lilla Louise, 11 månader, dog av näringsbrist. Bebisen på bilden har inget med artikeln att göra.

Den elva månader gamla flickan fick ingen ersättning, utan enbart bröstmjölk.

Det blev hennes död.

Ett franskt föräldrapar står tillsammans åtalade för vållande till annans död.

Flickan, elva månader gamla Louise Moaligou, dog av näringsbrist, trots att hennes mamma ammade henne regelbundet, skriver AFP.

Vitaminbrist

Sergine och maken Joel Le Moaligou från Saint-Maulvis i norra Frankrike tillkallade ambulans när deras dotter verkade livlös, men när ambulansen kom till platsen var flickan redan död.

Sjukvårdarna tyckte att det var märkligt att den elva månader gamla bebisen var så liten och späd – flickan vägde bara 5,7 kilo – och barnet skickades till obduktion.

Där konstaterade man att Louise led av grav vitaminbrist. Hon saknade nästan helt vitamin A och vitamin B12.

Ammades

Läkarna började då undersöka vilken kost flickan fått i sig och konstaterade att hennes föräldrar enbart gett barnet bröstmjölk. Båda föräldrarna var strikta veganer, som inte åt några animaliska produkter. Bröstmjölken var näringsfattig och gav inte barnet de vitaminer hon behövde.

I polisförhör berättar föräldrarna att de blev veganer efter att ha sett ett tv-program om kor på väg till slakt. De berättade också att de misstror traditionell medicin och har föredragit att behandla sina barn med naturmetoder.

Naturbehandling

När lilla Louise var på niomånaderskontroll märkte läkaren att barnet led av bronkit. Läkaren ville då lägga in barnet på sjukhuset, men föräldrarna föredrog att ta med henne hem och behandla henne med bland annat kål och lera.

Enligt åklagaren har barnet på grund av den näringsfattiga dieten fått ett avsevärt försämrat immunförsvar och att hennes kropp därför till slut inte orkade längre.

Föräldrarna riskerar upp till 30 års fängelse.

Enligt deras advokat Patrick Quenel är de båda fortfarande veganer och ”helt medvetna om de misstag de gjort”.