Minskad sexlust - då kan du ha för lite testosteron

Publicerad 2012-03-01

Känner du dig nedstämd? Är sexlivet inte på topp och orken på sparlåga?

Det kan bero på för låga testosteronvärden.

Men det finns effektiv behandling – som höjer nivåerna på ett kick.

Stefan Arver, överläkare vid Centrum för andrologi och sexualmedicin, vid Karolinska.

Brist på manligt könshormon, testosteron, leder inte sällan till att mannen har svårt att få erektion, men också till nedstämdhet.

– Därför är det viktigt att utesluta att symptomen beror på en depression innan man går vidare i utredningen, säger Stefan Arver, överläkare vid Centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Låga testosteronvärden påverkar inte bara sexlusten.

Övervikt största riskfaktorn

Det verkar också finnas en koppling till en ökad risk för att drabbas av till exempel hjärt- kärlsjukdomar och stroke.

– Vi vet inte om det är de låga nivåer av testosteron som är orsaken eller om sjukdomarna beror på något annat, till exempel fetma. Den största risken för att få lågt testosteron är övervikt. Därför finns det all anledning att söka hjälp och se till att få rätt behandling – för den finns, säger Stefan Arver.

Det är inte ovanligt att män drar sig för att besöka läkare eftersom de upplever det som lite genant att tala om erektionsproblem.

Enkelt att behandla

Stefan Arver vill dock avdramatisera problemet och uppmanar män som har symptom, som kan tyda på låga nivåer av manligt könshormon, att söka hjälp.

– Kommer vi fram till att mannens problem troligtvis beror på testosteronbrist är det enkelt att behandla. Det finns injektioner och gel som är väldigt effektiva behandlingsmetoder, säger han.

Bland yngre män är det mycket ovanligt med testosteronbrist – en procent av män under 50 år har för låga testosteronnivåer.

I takt med stigande ålder, i kombination med olika sjukdomar som diabetes typ 2, nedsatt njur- eller lungfunktion och övervikt, rasar värdena radikalt.

Följ ämnen i artikeln