”Jag fick ont i bröstet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-05

Camilla, 40, har lagt om sin livsstil totalt efter chockbeskedet

LAGT OM LIVSSTIL Det syns på Camilla Andevalls kolesterolvärde om hon inte sköter kosten och motionen. Hon promenerar en timme och en kvart, fyra dagar i veckan. ”Jag har slutat med snabbmat och färdigmat. Kakor äter jag väldigt sällan, men blir jag bjuden så äter jag. Det gäller att hitta en livsstil man kan ha alla år man lever”, säger hon.

Högt kolesterolvärde kan finnas i dina gener.

Många får veta att de är drabbade först på sjukhuset – efter hjärtinfarkten.

Camilla Andevall, 40, var i 20-årsåldern när hon fick reda på att hon har ärftligt högt kolesterolvärde, så kallad familjär hyperkolesterolemi.

–?När man är 20 är man odödlig. Så jag rökte och struntade i att äta ­mediciner. Jag har alltid varit smal och trodde mig vara skyddad, säger hon.

Vid 34 års ålder fick hon ont i bröstet när hon gick upp för backar.

–?Jag hade fått kärlkramp. Det var en stor väckarklocka. Jag slutade ­röka i samma stund jag fick veta det, säger Camilla Andevall.

En av 500 personer tros ha ärftligt högt kolesterolvärde i Sverige, sammanlagt mellan 20?000 och 30?000 personer. De flesta vet inte om att de är drabbade.

–?Om flera personer i släkten har drabbats av hjärtinfarkt före 65 års ålder så bör man kontrollera sitt ­kolesterolvärde, säger Mai-Lis ­Hellénius.