Var tredje bröstoperation onödig

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-11

Norska forskare ifrågasätter mammografi

Vart tredje fall av bröstcancer som upptäcks i mammografi skulle aldrig ha utvecklas till sjukdom. Det betyder att 600 norska kvinnor varje år opereras i onödan.

Det anser norska forskare i en artikel publicerad i British Medical Journal.

Professor Jan Mählen vid Ullevål universitetssjukhus är en av dem som har gjort studien.

– En del av de tumörer som man upptäcker är mycket små och kommer aldrig att leda till symptom hos kvinnan. Även om de ser ut som cancertumörer, och är det enligt den definition som patologer använder, visar siffrorna från vår undersökning att de inte uppför sig som cancer utan som godartade tumörer, säger han till Aftenposten, enligt NTB.

På frågan om han anser att mammografi gör mer skada än nytta, hänvisar han till Sverige:

– Sverige har haft mammografi sedan 1991 och borde se en klar effekt i form av sänkt dödlighet, men det gör man inte. Däremot är dödligheten lika hög som i Norge. Det, tillsammans med våra resultat, borde leda till en grundlig debatt om mammografi, säger han till Aftenposten.

Kritiserar metoderna

Forskarna baserar sig på Sveriges och Norges cancerregister.

Det norska Cancerregistret är mycket kritisk till de metoder som använts i undersökningen.

– Cancerregistret har en undersökning under publicering som visar något helt annat, säger professor Steinar Thoresen vid Cancerregistret som ansvarar för mammografin i Norge.

Han anser att forskarna bakom studien i tidskriften saknar kunskap om hur mammografiundersökningar utförs i Norge. Att göra som de gjort är att använda siffrorna fel, enligt Thoresen.

”Kan inte veta”

Överläkare Ellen Schlichting vid Ullevål säger att kirurger som arbetar med patienterna inte kan veta vilka tumörer som förblir små och ofarliga och vilka som utvecklas till elakartad cancer. Det finns inga metoder för att skilja på dessa patienter och därför bör Mählens studie inte användas som ett argument för att sluta med mammografi i Norge, anser hon.

aftonbladet.se , TT-NTB