5 frågor och svar om ballongmage

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-28

LÅT BLI! Paprika är mat man ska undvika om man har irriterad tarm.

1.  Vad beror IBS på?

– Man vet inte vad som utlöser det. Därför kan man inte ta ett prov och avgöra om en patient har sjukdomen eller inte. Men utifrån symptomen och deras tidsmässiga förlopp kan vi ställa diagnosen IBS, säger överläkare Hans Törnblom på Karolinska Universitetssjukhusets mag-tarmavdelning.

2. Vad kan man göra åt det?

– Eftersom man inte vet orsaken har man också svårt att tillverka en bra behandling mot IBS. Det finns lindrande behandlingar, men inget som vi kan säga ”ta detta, så blir du bra”.

– Har man diarré kan man få medel mot turistdiarré. Har man förstoppning kan man få fibertillskott. Buksmärtan är svårast att behandla.

3.   Påverkar stress?

– Stress har en fysiologisk påverkan på alla. Har du då IBS kan det försvåra symptomen. Men vi har inga säkra bevis som säger att stress orsakar IBS.

4.   Vad kan man göra åt IBS?

– Bäst effekt får man genom kosten. Matintag förstärker ofta symptomen. Vad man behöver undvika eller lägga till varierar, men generellt är mindre fett det vanligaste och effektivaste kostrådet. Många upplever också att mindre fibrer kan dämpa symptomen.

5.   Hur är det med fibrer, bra eller dåligt?

– Det är lite lurigt. Det beror på vad man har för symptom och vad man vill påverka. Är man väldigt trög brukar fibrer hjälpa. Är man uppblåst och har ont kan fibrerna förvärra symptomen.

– Det är en balansgång. Risken för många med IBS är att de utesluter för mycket. Det man inte tål vid ett tillfälle kan man tåla lite senare.