Maxa immunförsvaret

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-11

Jo, det går att påverka

Rinner näsan trots att vintern är över?

Kanske läge att maxa ditt immunförsvar.

Här är tipsen som faktiskt hjälper dig i fighten.

Sanna Ehdin, doktor i immunologi, äter bland annat morötter för att maxa immunförsvaret.

Sanna Ehdin, doktor i immunologi och författare av flera hälso- och livsstilsböcker, menar att det finns två sätt att stärka sitt immunförsvar.

– Man måste ta bort mat som belastar immunförsvaret och lägga till sådant som är bra. Det räcker inte att bara lägga till det bra, det är som att köra bil med en läckande tank, säger hon.

Transfetter ett hot

Sanna Ehdin menar att ett av de största hoten mot hälsan är kemiskt processade fetter, det vill säga härdade fetter och transfetter.

– Då ryker en del bakverk bland annat. Kemiskt processade fetter som margarin boostar snarare infektioner.

Fyll på "bra-kontot"

Annat som Sanna Ehdin tycker att man ska undvika är socker och snabba kolhydrater. I stället ska man fylla på sitt ”bra-konto” med spenat, mangold, broccoli, brysselkål och lök.

– Ät en lök om dagen, det är bara att skära upp och steka. Det ska vara ekologisk lök, den är snällare för magen. Morötter är också super, det äter jag som äpplen.

Bättre mat gör att vi blir piggare, mindre igensatta i näsa och bihålor och mindre förstoppade. Allt detta är faktorer som verkar positivt på immunförsvaret och första barriären – kroppens slemhinnor.

Krydda tillvaron

Att krydda maten mycket är också viktigt. Vitlök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili är fem kryddor som är inflammationsdämpande.

– De innehåller också många viktiga näringsämnen som vi behöver fylla på med.

Att vi behöver vitaminer i mängder för att hålla oss friska är ingen hemlighet.

– Ut i solen en kvart, tjugo minuter varje dag för de viktiga D-vitaminerna. Ta helst ett gram C-vitamin om dagen för att behålla ett starkt immunförsvar.

Fisk gör oss inte bara smarta, de nyttiga omega 3-fettsyrorna håller också doktorn borta.

–Bra fetter är jätteviktigt för immunförsvaret. Förutom fisk är kallpressad olivolja och riktigt smör bra källor.

Hur vi äter spelar också roll. Sanna Ehdin har fyra råd.

– Ta lite mindre portioner, ät långsammare, småät inte, ät inte efter klockan 18.

Psykiska välbefinnandet viktigast

En faktor som påverkar vårt immunförsvar i allra högsta grad, men som många glömmer bort, är hur vi mår psykiskt.

Läkaren Samuel Sultani säger att stress, depression eller problem i familjen eller på jobbet ofta är orsaker till ett svagt immunförsvar.

– Om inte andra sjukdomar ligger bakom är det psykiska välbefinnandet den mest påtagliga faktorn. Det är något vi kommer att se allt mer i framtiden, säger han.

Generellt kan man, enligt Samuel Sultani, säga att allt som belastar kroppen påverkar immunförsvaret negativt. Det gäller bland annat sömnbrist, för stora mängder alkohol och överdriven träning.

– Kyla i sig är inte farligt men att frysa är en belastning, likaså solskador. Man behöver D-vitamin som man bland annat får av solexponering, men ligg inte ute en hel dag.

Dr Ehdins dundersallad

Denna sallad är maxad med avseende på antiinflammation! Dessutom är den riktigt uppfriskande god. Ät gärna lite varje dag för att hålla förkylningsvirus och bakterier borta.

8 portioner

1/2 vitkålshuvud

2 morötter

1 stor lök, röd eller gul

250 g spenat, färsk eller frusen

1 dl hasselnötter, rostade och hackade

1 citron, pressad saft

Dressing

4 vitlöksklyftor

1 1/2 dl olivolja

1 ägg

1 tsk havssalt

1 tsk gurkmeja

1 tsk ingefära

1/4 tsk cayennepeppar

Strimla vitkålen fint i en matberedare eller med osthyvel. Riv morötterna och löken fint. Blanda alltihop med spenat och hasselnötter. Pressa citronsaft över.

Blanda dressingen genom att mixa vitlöksklyftorna med lite av olivoljan och knäck ägget i. Tillsätt lite olivolja i taget medan du mixar och det blir en majonnäsliknande röra. Tillsätt kryddorna och rör samman. Häll dressingen över grönsakerna i en skål som du ska servera salladen i. Täck över och ställ kallt – salladen blir saftigare när den fått stå till sig ett dygn. Den håller fyra dagar i kylskåp.

Av: Sanna Ehdin

Så boostar du immunförsvaret

Skär ner på transfetter och socker.

Ät en lök om dagen.

Slösa med vitlök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili.

Få 20 minuters solsken varje dag.

Ät fet fisk.