Socker farligare än fett för viktminskningen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-24

Stockholm

Det är viktigare att dra ner på sockret än fettet om du vill banta.

Tipset är att istället proppa sig full med proteiner.

Det visar en purfärsk fransk studie.

En fransk studie med råttor visar att konsumtion av högproteinkost inte har några som helst skadliga effekter, vilket forskare tidigare har trott.

Tvärtom visar studien att högproteinkost kan förhindra bland annat fetma, ökade blodfetter och högt blodtryck. Som en bonus gick dessutom råttorna ner i vikt, blev fortare mätta, minskade sina fettdepåer och förbättrade viktiga hälsovärden.

Testat på råttor

Rapporten publiceras på American Physiological Societys hemsida. Två franska forskargrupper har under sex månader låtit ett antal laboratorieråttor äta en normalkost med 14 procent protein, medan lika många fick mat där 50 procent utgjordes av proteiner.

Forskarna var överraskade över att inga skador kunde hittas. En slutsats blev i stället att kosten kan förhindra det så kallade metabola syndromet. Det är den farligaste kombinationen av riskfaktorer för hjärtinfarkt och slaganfall: fetma, ökade blodfetter, högt blodtryck och tidiga tecken på diabetes.

Förskargrupperna kom dessutom fram till att det är bättre att lägga ner energi på att dra ner på sockret än fettet om man vill gå ner i vikt.

TT , Anna-Maria Carnhede