Utomhusträning - bra för både kropp och knopp

Publicerad 2011-03-22

Dra nytta av våren - träna utomhus!  Det kan öka både ditt psykiska och fysiska välbefinnande.

Känner du dig låg trots att våren är här?

Satsa på att röra på dig – utomhus. Forskning visar att motion ute i naturen får dig att må bättre än om du går in på gymmet.

Löparjunkie. Kropp & Hälsas träningsredaktör Johanna Björklunds gillar särskilt löpning som utomhusträning. Hitta din favorit och kom igång med utomhusträningen du också!

Nu kan du se till att dra nytta av våren på flera vis. Inte nog med att solen ger oss D-vitamin och gör oss piggare, men träning i det fria kan också öka ditt psykiska välbefinnande. Det visar en brittisk studie, enligt Science daily.

Det är ett forskarteam vid Peninsula College of Medicine and Dentistry som har kommit fram till att du kan vinna lika mycket psykiskt som fysiskt – om du rör på dig utomhus.

Studien visade en klar förbättring bland deltagarnas psykiska välbefinnande jämfört med att träna inomhus. Träning ute i naturen kunde kopplas samman med en känsla av förnyelse, ökad energi och ett positivt engagemang samt minskade negativa känslor som anspänning, förvirring, ilska och depression. Deltagarna rapporterade också mer glädje och tillfredsställelse när de ägnade sig åt friluftsliv och de uppgav att de var mer benägna att upprepa träningen igen vid ett senare tillfälle.
Fem sköna träningsformer som kickstartar din vårträning:

Promenader. Långa som korta. Traska hem från jobbet innan solen går ner eller smit ut på en runda under lunchen så får du garanterat en piggare eftermiddag.

Löpning. Skippa kön till löpbandet, luften är härligt frisk så här års.

Cykling. Damma av din hoj efter vintern. Men lämna in den på service eller tvätta av den och se till att kedja och bromsar är i bra skick innan du trampar i väg.

Boot camp. Kör ett pass på egen hand eller ta med en kompis. Varva backträning med armhävningar, upphopp, knäböj eller kryp under stockar. Använd det som finns i naturen.

Utomhusgymma. Det blir en allt vanligare syn i parker och längs motionsspår med diverse utomhusgym. Perfekt för dig som vill styrketräna och få frisk luft, dessutom är det gratis.