Ulla-Britt: Håret kom tillbaka efter analysen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-07-23

När håret plötsligt började falla av förstod Ulla-Britt Eklund, 61, från Nyköping att något var fel. Var hon förgiftad?

En hårmineralanalys gav svaret.

Stressen på jobbet gjorde att Ulla-Britt Eklund började tappa hår.

Till en början trodde Ulla-Britt Eklund att håravfallet var en konsekvens av att hon stressade för mycket. Jäktet ville liksom inte ge med sig, trots att hon hade slutat jobba och blivit sjukpensionär. Samtidigt blev håret allt risigare - det hade till och med börjat falla av i stora tussar. Naglarna var också betydligt skörare än förut.

Ulla-Britt, som tidigare jobbat på kemiskt laboratorium, började bli orolig.

- Det var då jag beslöt mig för att göra en hårmineralanalys. Jag var rädd att jag fått i mig för mycket tungmetaller, säger hon.

Resultatet visade på en stor obalans. Bland annat led hon brist på magnesium, ett typiskt tecken på stress.

Bristen i sig får dessutom ofta till följd att stresskänsligheten ökar ytterligare.

Höga halter uran i kroppen

Analysen gav ytterligare ett besked: Ulla Britt hade kraftigt förhöjda halter av uran i kroppen. Det var alltså som hon hade befarat, men hade troligen inget med hennes tidigare jobb att göra. På många orter i landet har tungmetallen blivit en allt vanligare ingrediens i dricksvattnet.

- Men det krävs kompletterande analyser för att veta säkert varifrån det kom. Vilka effekter det får i kroppen vet man inte ännu, men risken är att uranet motverkar andra mineraler och bidrar till obalansen, säger Ulla-Britt.

Så snart resultatet av analysen blev känt fick Ulla-Britt påbörja sin behandling. I dag har hon ätit olika kosttillskott i tre månader för att återställa balansen. Hon säger sig redan märka en förbättring.

- Jag tycker att jag är piggare. Men framför allt mår håret och naglarna mycket bättre. Det har blivit starkare och friskare, säger hon.

10 problem du kan få hjälp med

Sara Milstead