Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

”Vilken tur att jag inte blev blind”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-05

Eva-Lena trodde hon fått något i ögat – det var näthinneavlossning

När Eva-Lena fick veta att hon hade näthinneavlossning blev hon rädd för att hon inte skulle kunna behålla jobbet som barnskötare. Men det kunde hon. Här är hon ett år efter operationen med några av sina dagisbarn.

Det började som en liten svart fläck uppe i hörnet av synfältet.

– Jag tänkte att det nog bara var en ögonfrans som fastnat, säger Eva-Lena Gustafsson.

Tre dagar senare blixtopererades hon för näthinneavlossning – och hennes syn räddades.

En fredag för ett år sedan satt Eva-Lena Gustafsson, 49, på jobbet och beskrev för sina arbetskamrater att det var något konstigt med hennes syn.

– Kolla här, sa hon och sträckte ut armen framför sig. Jag ser armen men inte handen där framme.

Kollegerna tyckte att hon borde söka läkare direkt men Eva-Lena är inte den som går till doktorn i första taget. I stället tänkte hon att det nog skulle gå över under helgen. Dessutom kändes det ingenting, så då kunde det väl inte vara så farligt.

Hur som helst ringde Eva-Lena till S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm efter ett par dagar och fick rådet att komma in direkt.

Det var tur för hade hon väntat längre hade hon kunnat bli blind.

Omedelbar operation

Efter en titt på ögat sa läkaren:

– Det här blir operation. Nu.

Men det blev det inte riktigt. Eftersom hon just ätit lunch ville läkaren vänta med att söva henne. Eva-Lena fick ligga alldeles stilla på sin vänstra sida i ett dygn, fick absolut inte anstränga sig och bara hasa ut på toaletten i ultrarapid.

– Och nu kom ju tankarna på hur

det kunde ha gått. Även om personalen var jättesnäll mot mig så fick jag ju väldigt mycket tid att fundera medan jag väntade, säger hon.

Kunde ha blivit blind

För Eva-Lena, som sedan födseln bara har ledsyn på vänster öga, var det dubbelt obehagligt. Om hon förlorade för mycket av synen på högerögat skulle hon kanske inte längre kunna köra bil. Och jobbet som barnskötare skulle också vara i fara.

– Det var fasan att inte kunna

använda bilen. Vi bor så att vi behöver skjutsa barnen mycket.

Eva-Lena och hennes man har tre barn familjehemsplacerade hos sig och tanken på att inte kunna hjälpa dem var tung.

Operationen gick bra. Gas som skulle skjuta näthinnan på plats igen sprutades in i ögat.

– Att vakna ur narkosen var en skräckupplevelse. Jag såg ju nästan ingenting och tårarna kom. Är det såhär det känns att bli blind, tänkte jag.

Nu väntade en månad parkerad hemma i sängen i villan i

Nynäshamn – medan gasen i ögat så sakta försvann. Även denna gång gällde det att ligga på sidan, men den högra, för att ögat skulle skonas så mycket som möjligt.

– Min man fick komma hem och göra lunch till mig varje dag. Och tristessen klarade jag med ljudböcker, jag tror det blev tio stycken, säger Eva-Lena glatt.

Synen återställd

Under tiden kunde hon följa hur den grumliga synen försvann neråt i synfältet. Hon beskriver upplevelsen som att ha på sig simglasögon som är halvfulla med vatten.

Efter tre månader var gasen borta. Eva-Lenas syn kom nästan helt tillbaka, fast hon ser inte längre lika långt utåt högersidan som förr.

– Men jag är glad ändå. Jag har varit och testat synen efteråt och den räcker för att köra bil. Nu varnar jag alla mina vänner, om de ser svarta prickar ska de skynda sig till doktorn, inte gå och vänta som jag.

Flera operationssätt

Om näthinnan lossnat finns det flera olika operationsmetoder

Det vanligaste sättet är att fästa ett silikongummiband runt ögat. Det spänns en aning så att en svag midja bildas. En gummikudde fäst sedan under bandet där hålet är, hålet tätas och vätskan sugs upp. Denna metod hjälper cirka 80 procent av patienterna.

Luft eller gas kan sprutas in i ögat för att pressa mot näthinnan så att den kommer att hamna i sitt rätta läge. Villkoret är att hålen i näthinnan ligger uppåt.

Man kan också göra en glaskroppsoperation där man tar bort glaskroppen och fixerar näthinnan med hjälp av luft, gas eller silikonolja.

Ju tidigare man upptäcker näthinneavlossningen desto större är chansen att behandlingen lyckas. Därför bör man vara uppmärksam på nytillkomna svarta prickar och sotflagor, ljusblixtar, skugga eller ridåfenomen i synfältet samt nedsatt synskärpa.

Källa: S:t Eriks ögonsjukhus